Forbrukertyper - Markedsføring og innovasjon (SR-SSR vg1) - NDLA

Hopp til innhold
Fagartikkel

Forbrukertyper

Ingen er vi like, heller ikke som forbrukere. Noen liker å spare, andre handler mye på impuls. For oss som jobber med salg og markedsføring, er det viktig å kjenne til ulike forbrukertyper, for da blir det lettere å skreddersy budskapet. Hvilken type forbruker er du?

Hvordan du bruker penger i hverdagen, har mye å si for økonomien din. Dårlige pengevaner kan hindre deg i å leve det livet du drømmer om. Dersom du ønsker en hverdag med stabil og ryddig økonomi, færre økonomiske bekymringer og mer penger til overs, bør du tenke over hvilken type forbruker du er. Kanskje du også bør endre litt på måten du bruker penger på?

Fire forbrukertyper

Det finnes mange beskrivelser av forskjellige forbrukertyper. Her følger en beskrivelse av de fire forbrukertypene som selskapet Helomvending definerer som de vanligste. Noen vil kanskje kjenne seg godt igjen i en av disse, mens andre vil kunne kjenne seg igjen i flere.

Type 1: gjerrigknarken

Gjerrigknarken er ganske ekstrem når det gjelder pengebruk; han eller hun bruker nesten ikke penger i det hele tatt. Dette er typen som bruker toalettpapiret på begge sider og tover ull og strikker genser av hybelkaninene. En gjerrigknark kommer gjerne i ekstase av å høre ordet «gratis», og er villig til å bruke mye tid og energi på å skaffe seg en vare gratis eller til sterkt redusert pris. Gjerrigknarken er kreativ, løsningsorientert og innsatsvillig. Som gjerrigknark vil man alltid klare seg, uansett om inntekten er lav, fordi man er så ekstremt fokusert på å spare penger.

Råd til deg som er en gjerrigknark

Er du en gjerrigknark, kan du fint unne deg litt mer luksus og tillate deg å sløse litt en gang iblant. Husk at du ikke kan ta med deg noe til den andre siden den dagen livet tar slutt. Det å være skikkelig gjerrig er relativt tidkrevende. Du kan være tjent med å vie litt mer av tida di til inntektsgivende arbeid framfor å bruke så mye tid og energi på å kutte kostnader til et minimum. På den måten vil du også få mulighet til å delta mer i det sosiale liv hvis du ønsker det.

Type 2: den nøkterne

Den nøkterne er fornuftig med penger og balanserer fint mellom å være sparsommelig og samtidig raus når det gjelder. Den nøkterne er i stand til å leve i nuet, men har som regel også en god spareplan for framtida. Den nøkterne er typen som alltid betaler regningene i tide og har god oversikt over hva ting koster. Den nøkterne har lett for å tilpasse seg nye situasjoner og er ikke redd for å ta i et tak. På grunn av omstillingsevnen vil den nøkterne alltid klare seg bra uansett inntekt.

Råd til deg som er nøktern

Selv om du allerede er svært bevisst på pengebruken din, er det mest sannsynlig rom for forbedringer. Du har god evne til omstilling. Dermed vil du også lett tilpasse deg en høyere inntekt ved å øke forbruket tilsvarende, noe som kan hindre deg i å spare opp en potensielt stor buffer. Klarer du å fortsette med en sparsommelig livsstil selv når inntekten øker eller bonusen slår til, og samtidig plassere sparepengene der de gir best mulig avkastning, vil den økonomiske framtida di se lys ut.

Type 3: sløseren

Sløseren er en person som stort sett lever fra hånd til munn uten å sette til side stort for framtida. Det å være blakk før neste lønn har blitt en godt innarbeidet vane. Sløseren har lett for å kjøpe seg fri, er ikke kostnadsbevisst og slurver generelt mye med egen økonomi. Sløseren taper mye penger hver uke ved ikke å være bevisst på hva ting koster. Dessuten koster det en formue å flotte seg med siste mote, dyre merkevarer, hytte, luksusbil eller båt. En sløser er ofte en omgjengelig, raus og veldig sosial person, som er livredd for å gå glipp av noe. Sløseren vil aller helst være med på alt og har vanskelig for å si nei. Derfor blir det sjelden penger til overs til sparing og investering.

Råd til deg som er en sløser

Hvis du er en sløser, må du lære deg å si nei oftere. Skal pengene strekke til, må du prioritere bedre. Du kan sannsynligvis spare mye penger på å innarbeide bedre vaner og rutiner i det daglige. Du bør også ta et valg med hensyn til hvilke ting du er villig til å forsake. Du vil ikke miste gode venner selv om du ikke har den fineste bilen eller de dyreste klærne. Du må minne deg selv på at livet ikke bare er fest og moro. Vi må yte før vi kan nyte, hvis ikke kan det gå veldig galt med økonomien.

Type 4: den uansvarlige

Den uansvarlige er direkte skjødesløs med pengene sine, og har et altfor stort forbruk i forhold til inntekten. For den uansvarlige er det bare et tidsspørsmål før hus, hjem og gode relasjoner står på spill. Den uansvarlige lever ofte i fornektelse og er til dels likegyldig og handlingslammet. Den uansvarlige har lett for å utsette ting fordi oppgavene føles uoverkommelige, og han eller hun er ute av stand til å sette ting i system eller se at små endringer nytter. Den uansvarlige har ofte en «alt eller ingenting»-holdning og synes det kan være vanskelig å holde seg på en gyllen middelvei.

Råd til deg som er uansvarlig

Kjenner du deg igjen i beskrivelsen av den uansvarlige, burde du ta grep umiddelbart hvis varsellampene har begynt å blinke. Du bør uansett lære deg mer om privatøkonomi og jobbe for å få et mer bevisst forhold til hva pengene dine faktisk går til. Du er også nødt til å ta noen runder med deg selv og finne ut hva som virkelig betyr noe for deg. I tillegg er det viktig at du tar tak i eventuelle personlige utfordringer som kan ligge til grunn for pengeproblemene dine. Hvis du får kontroll på økonomien, vil du kunne oppleve at mange andre ting i livet også faller på plass. Husk på at de små tingene faktisk teller!

Skrevet av Henriette W. Quanvik og Beate Willumsen. Rettighetshaver: Helomvending.no
Sist faglig oppdatert 27.04.2020