Hopp til innhold
Øvelse

Tegn positive og negative former

I denne oppgaven skal du tegne en stol. Studer først de positive formene på stolen og tegn dem. Etterpå skal du konsentrere deg om de negative formene som oppstår i mellomrommene, og gjengi dem som flater på tegnearket ditt. Får du de negative flatene på plass, blir også formen på stolen riktig.

Utstyr

  • En stol (eller eventuelt foto av en stol)

  • Tegnepapir: A4-format

  • Tegneblyanter: 2B og 6B

Del 1: Tegn en stol ut fra de positive formene

En stol er en positiv form. Les mer om positiv og negativ form før du begynner på denne tegneoppgaven, der du bare skal se på de positive formene.

  1. Nå kan du enten stille opp en stol, eller du kan ta et bilde av en stol. Dersom du velger å tegne en stol i rommet, må du først bestemme ei ramme som tegningen din skal plasseres inn i. Denne kan være som et stående rektangel.

    Det samme gjelder om du tegner ut fra et fotografi, men her har du allerede laget et utsnitt og ei ramme da du tok bildet. Dette kan du bruke i tegningen din.

  2. Tegn stolen ved å studere hvordan den ser ut:
    Studer vinkler og størrelsesforhold, altså hvor høyt er det fra gulvet til setet, og videre hvor høy ryggen er i forhold til dette. Hvor stor avstand er det mellom stolbeina, og så videre. Prøv å tegne det du ser så nøyaktig som mulig med en 2B-blyant.

  3. Skraver selve stolen, som her er de positive formene, med en 6B-blyant.

Del 2: Tegn samme stol, men bruk de negative formene

Nå skal du tegne samme stol, men konsentrere deg om mellomrommene, altså de negative formene som oppstår i mellomrommene og rundt stolen.

  1. Lag en lik ramme på tegnearket ditt som i del 1. Prøv å la være å tenke på gjenstanden, ikke tenk på at det er en stol. Fokuser på formene som oppstår i mellomrommene og tegn disse som negative flater på tegnearket ditt med en 2B-blyant.

  2. Skraver bakgrunnen, altså de negative flatene du har tegnet, med en 6B-blyant.

Når du har lært å bruke mellomrommene når du tegner, har du kommet et langt skritt videre i tegnekunsten!

Skrevet av Annlaug Auestad og Inger Gilje Sporaland.
Sist faglig oppdatert 17.04.2024