Ornamentikk - Kunst og visuelle virkemidler 1 - NDLA

Hopp til innhold
Fagartikkel

Ornamentikk

Ornamentikk er dekorativ utsmykning. Studer detaljer i dekor og legg merke til hvordan dekorelementene er brukt. Etter hvert vil du oppdage at formuttrykket har endret seg alt etter hvilken epoke dekoren er skapt i.

Ornament

Et ornament er et formelement som kan stå alene eller være en del av et sammensatt mønster. Det brukes som dekor eller utsmykning.

Ornamentikk

Ornamentikk er dekor som er laget med ornamenter. Et motiv blir gjentatt, ofte på en rytmisk og symmetrisk måte. Motivene er stiliserte og kan i utgangspunktet virke ugjenkjennelige.

Hvordan motivene og ornamentene settes sammen, kan variere avhengig av tidsperioden de ble laget i. Vi kan dele ornamentikk inn i:

  • geometrisk ornamentikk

  • plantemotiver

  • dyremotiver

Geometrisk ornamentikk

Geometriske former kan vi konstruere ved hjelp av passer og linjal. Vi finner bruk av rette linjer og spiraler som dekor allerede fra de tidligste tider.

Meander

Hvis du gjentar et formelement i lengderetning, lager du en bord.

En meander er en bord som er laget av rette linjer og rette vinkler. Meanderen stammer fra gresk antikk og ble ført videre til Roma. Borden har blitt brukt som dekor både på bruksgjenstander og arkitektur.

I nyere tid ble denne dekoren typisk for empirestilen (Østby, 2020).

Sørsamisk ornamentikk

I sørsamiske områder er det tradisjon for å bruke geometrisk dekor. Ornamentikken er ofte satt sammen av doble linjer, sikksakk-border og trekantstikk. Trekanten er et gammelt symbol som også er utbredt blant samer og andre urfolk (Dunfjeld, 2006).

Plantemotiver

Naturen inspirerer oss. Stilperioden vi kaller rokokko, er et godt eksempel på hvordan natur og blomster ble brukt som dekorelementer. Der ser vi elegant svingende S- og C-formede linjer i en dekor som ofte var asymmetrisk.

Lotus

Lotus er en blomstrende vannplante. Den har symbolsk betydning i flere kulturer.

I det gamle Egypt ble lotus også kalt "hellig vannlilje". Den symboliserte solen som stiger opp på himmelen om morgenen og starter en ny dag. Den ble derfor også et symbol på gjenfødelse (Groth, 2019).

Ulike stiliseringer av planten har blitt til vakre ornamenter som vi fremdeles lar oss inspirere av.

Akantus

Akantus er en tistelplante. Elementer fra planten er brukt som dekor i flere perioder. I gresk arkitektur var korintiske søyler dekorert med akantusblader.

Senere har akantus blitt mye brukt som dekorelement i treskjæring og rosemaling.

Dyreornamentikk

Dyreornamentikk er en mønsterform som er typisk for Nord-Europa. I Norden finner vi eksempler på at dyr er en del av dekoren, fra 300-tallet og helt fram til begynnelsen av middelalderen på 1100-tallet. Du kan lese mer om dette i en egen artikkel om Dyreornamentikk i jernalder og vikingtid.

Kilder

Dahl, T. E., Bakka, E. & Rønneberg, M. L. R. (1994). Relieff. Gyldendal Norsk Forlag.

Dunfjeld. M. (2006). Tjaalehtjimmie – Form og innhold i sørsamisk ornamentikk. Snåsa: Saemien Sijte.

Groth, B. (2019, 11. april). Lotus - symbolikk. I Store norske leksikon. https://snl.no/lotus_-_symbolikk

Håberg, R. H. (1994). Kunst og kulturhistorie. Yrkesopplæring ans.

Opstad, L. (2020, 24. november). Ornamentikk. I Store norske leksikon. https://snl.no/ornamentikk

Østby, E. (2020, 30. januar). Meander - ornament. I Store norske leksikon. https://snl.no/meander_-_ornament

Relatert innhold

Fagstoff
Stilisering – hva er det?

Stilisering er når vi framstiller noe mye mer forenklet enn det er i virkeligheten. Stiliseringen må ha nok likhet til at vi kan kjenne igjen hva det er.

Fagstoff
Rokokko

Rokokko er en stilperiode som fulgte etter barokken. Den forsøkte å erstatte dennes tunge og pompøse karakter med letthet, mykhet og bevegelighet.

Skrevet av Lizann Mikkelsen Tapper og Inger Gilje Sporaland.
Sist faglig oppdatert 18.11.2024