Lag dekor inspirert av Urnes stavkirke - Kunst og visuelle virkemidler 1 - NDLA

Hopp til innhold
Arbeidsoppdrag

Lag dekor inspirert av Urnes stavkirke

Har du sett hvordan slanger og firbeinte dyr kan slynge seg rundt hverandre i vakre utskjæringer i tre? I denne oppgaven skal du studere ornamentikken i Urnes stavkirke. La deg inspirere til å skape din egen dekor.

Til læreren

Denne oppgaven kan egne seg til å jobbe tverrfaglig med design og arkitektur. Da kan dere legge vekt på at dekoren eleven utvikler, skal brukes som dekor på et selvvalgt produkt, for eksempel et smykke eller en kopp, eller en portal til et inngangsparti.

Urnes stavkirke

Urnes stavkirke ligger i Luster i Sogn og er trolig den eldste av de bevarte stavkirkene i Norge. Kirka ble bygd i romansk stil i middelalderen, nærmere bestemt rundt år 1130. Flere av treskjæringsarbeidene er imidlertid eldre. Urnesportalen stammer fra en eldre kirkebygning fra 1070. Ornamentikken i den er kjent som urnesstilen, en stil som bygger på håndverkstradisjonene fra vikingtida. I filmen under (lengde: 1:32) får du se naturen rundt kirka, detaljer i arkitekturen og i interiøret, og du får også se kirkebygget i bruk.

Video: Norges Verdensarv / CC BY-NC-SA 4.0

Del 1: Studer ornamentikk fra vikingtida

  1. Les artiklene om Ornamentikk og Dyreornamentikk i jernalder og vikingtid.
    Hva kjennetegner ornamentikken fra vikingtida?

  2. Studer flere bilder med dekor fra Urnes stavkirke. Her kan du bruke fotoserien under, som viser dekoren på kapitelene på toppen av søylene. Legg merke til:

    • motiv
      Finner du noen symboler?

    • komposisjon
      Hvordan er elementene satt sammen?

    • materialbruk
      Beskriv materialbruken og hvordan du opplever teksturene.

Fagord knyttet til søyler

Kapitel

er den utsmykkede, øverste delen av en søyle. Det finnes ulike stiler av kapiteler, avhengig av hvilken arkitektonisk periode vi snakker om. Søylenes viktigste funksjon er å bære vekten av det som ligger over dem, men de brukes også dekorativt.

Treskjæringsarbeid fra andre halvdel av 1000-tallet

I arkivet har vi funnet et gammelt filmklipp fra Urnes stavkirke (lengde: 6:12). Her ser vi nærmere på de eldste utskjæringene i tre, som stammer fra ei eldre kirke, og vi hører mer om symbolbruken.

Professor Signe Fuglesang viser og forklarer dekorbruk i de eldste treskjæringsarbeidene i Urnes stavkirke. Hun er særlig kjent for sin forskning på og tekster om vikingtidas kunst. Video: NRK / Begrenset bruksrett

Del 2: Lag en studietegning av en detalj

Utstyr

  • Redskaper: gråblyant, kull eller fargekritt

  • Teknikk: valgfri

  • Tegnepapir: A4-format

I en studietegning er målet å utforske og bli kjent med et motiv. Du skal altså studere former, proporsjoner og lys- og skyggevirkninger og prøve å gjengi det nøyaktig.

  1. Velg ut en detalj av dekoren fra Urnes stavkirke. Det kan for eksempel være et utsnitt av Urnesportalen eller fra dekoren på den øverste delen av søylene (kapitelene).

  2. Studer formene i dekoren og gjengi dem med en lett opptegning.

  3. Bruk skravering for å skape valører som viser volum, tekstur og skyggespill.

Del 3: Lag din egen dekor

Utstyr

  • Redskaper: gråblyant, kull eller fargekritt

  • Teknikk: valgfri

  • Tegnepapir.: A3-format

Lag din egen dekor med inspirasjon fra dekor som er brukt i Urnes stavkirke.

  1. Tegn skisser, og velg en av skissene som du videreutvikler til din egen unike dekor. Tenk over proporsjonene i dekoren din. Framhev det du synes er viktigst, for å understreke inspirasjonen fra Urnes stavkirke.

  2. Finn en god plassering på arket, og tegn dekoren med lett opptegning.

  3. Bruk skravering for å skape valører som viser volum, tekstur og skyggespill.

Kilder

Haugan, I. (2019, 21. mars). Er utsmykningene på Urnes stavkirke egentlig hedenske? Forskning.no. https://www.forskning.no/kunsthistorie-ntnu-partner/er-utsmykningene-pa-urnes-stavkirke-egentlig-hedenske/1313378

Norges Verdensarv (u.å.). Urnes stavkirke. https://www.norgesverdensarv.no/urnes-stavkirke

Relatert innhold

Oppgaver og aktiviteter
Skraveringsteknikk

Skravering kan brukes for å lage lys og skygge og ellers lyse og mørke felt. I denne oppgaven skal du øve på ulike skraveringsteknikker.

Skrevet av Lizann Tapper og Inger Gilje Sporaland.
Sist faglig oppdatert 17.12.2024