Hopp til innhold
Fagartikkel

Kroppsspråk og sosial kompetanse

Her skal vi se på hvordan du kan øve opp et positivt kroppsspråk og sosial kompetanse.

Øvelse gjør mester!

Du kan trene opp din sosiale kompetanse og et positivt kroppsspråk sammen med venner eller familie. Du kan også trene foran et speil før du møter gjestene. Tenk deg inn i forskjellige situasjoner som du kan møte, og forestill deg forskjellige typer gjester. Her får du noen tips til hva du kan øve på.

Initiativ

Vær gjerne den første til å ta kontakt, og aller helst med et smil. Du bryter isen, og du blir som regel møtt med et smil tilbake.

Håndhilsning

Gi et fast håndtrykk uten å overdrive. Slappe håndtrykk gir et dårlig førsteinntrykk og fremstiller deg som ubesluttsom og reservert.

Øyenkontakt

Se på den du hilser på. På denne måten signaliserer du interesse. Hvis du ser ned eller forbi gjesten, så vil gjesten kanskje føle at hun eller han ikke er viktig nok. Under en samtale holder du blikket rettet mot personen du snakker med, uten at det virker påtrengende. Det er ikke meningen å stirre gjesten i senk! Et tips er å fokusere på munnen til vedkommende. På den måten er blikket ditt rettet mot gjesten, men du unngår å se henne eller ham rett i øynene hele tiden.

Stemme og tonefall

Vis med ordbruken og tonefallet at du er positiv til det gjesten har å si. Unngå bruk av interne faguttrykk og slang.

Vis interesse!

Ofte kommer du i situasjoner der du blir stående og prate med en gjest som ikke har så veldig mye interessant å komme med. Dere er kanskje ikke helt på bølgelengde verken når det gjelder kultur eller interesser. Det er derfor viktig at du likevel prøver å virke interessert. Gode spørsmålsstillere og lyttere får ofte høre at de er så lette å prate med – selv etter samtaler der de knapt har sagt et ord.

Etter hvert som du repeterer disse øvelsene, vil du merke at det blir lettere å være naturlig både i kroppsspråket, språkbruken og tonefallet.

Smil til verden, og verden smiler til deg!

Din personlige positive utstråling vil smitte over på andre, og dette blir respektert og satt pris på.

Skrevet av Hilde Morseth. Rettighetshavere: NKI Forlaget og Amendor AS
Sist faglig oppdatert 09.01.2019