Hopp til innhold
Fagartikkel

Kneskader

Akutte kneskader er noen av de alvorligste skadene vi kan pådra oss i idrett. Det gjelder særlig skader på fremre korsbånd, som fører til lange skadeavbrekk, ofte opp mot 12 måneder.

Nyttig å vite om skader på fremre korsbånd

Skader på fremre korsbånd gir ikke bare lange skadeavbrekk. De medfører også en økt risiko for at utøveren får slitasjegikt i kneet når karrieren er over, selv om skaden blir behandlet med de beste metoder som finnes.

Motsatt av det mange tror, fører taklinger, kollisjoner eller annen ublid beinkontakt svært sjelden til skader på det fremre korsbåndet. Faktisk oppstår de helst i «uskyldige» situasjoner som utøveren har vært oppe i hundre ganger før, uten å bli skadet.

I håndball, fotball og basketball skjer de fleste skadene under finting, der spilleren forsøker å stemme imot for å forandre retning, eller når spilleren lander på ett bein etter et hopp. I begge tilfeller er kneet ganske utstrakt, men det kan se ut til at det har vært i «kalvbeint» stilling når uhellet skjer.

Når skaden oppstår, ryker fremre korsbånd rett og slett tvers av. Samtidig blir også de mange blodårene i og rundt leddbåndet revet over. Dermed begynner det ganske raskt å blø inne i leddet, slik at kneet hovner opp.

Meniskskader

Hvert kne har to menisker eller bruskputer, som ligger på hver sin side av kneleddet. Meniskene fungerer som anlegg for lårbeinet, og de sørger for å fordele vekten på leddet og for å smøre det. Hvis kneleddet blir kraftig vridd, kan meniskene bli skadet. De kan også bli skadet av langvarig slitasje.

Dersom det løsner biter av brusken, kan disse komme i klem og låse kneleddet. Slike løse biter må fjernes med en operasjon. I tillegg til at meniskene kan bli skadet, kan det oppstå skader i selve brusken som sitter på enden av lårbeinet og leggbeinet.

Skrevet av Senter for idrettsskadeforskning.
Sist faglig oppdatert 11.05.2020