Hopp til innhold
Fagartikkel

Barrierer i kveilerørsoperasjonen

I en levende brønn er stripperne primærbarriere og CT BOP sekundærbarriere. I en død brønn er væsken primærbarriere og CT BOP sekundærbarriere.

Barrierer i kveilerørsoperasjonen

Barrierene deles inn i primærbarrierer og sekundærbarrierer. Barrierene er på utsiden av kveilerøret (annulus) og innvendig i kveilerøret (tubing).

Ringrommet

Når kveilerøret er i en levende brønn, fungerer stripperne som primærbarriere. Disse er dynamiske barrierer. Det betyr at de kan tette på utsiden av kveilerøret mens røret er i bevegelse.

Sekundærbarrieren i ringrommet er CT BOP. Den er en statisk barriere. Det betyr at den kun brukes når kveilerøret står i ro.

Dersom kveilerøret kjøres inn i en død brønn, er væsken i brønnen primærbarrieren og CT BOP er sekundærbarrieren.

I noen operasjoner kreves det en ekstra barriere som kan kutte BHA og stenge brønnen. Da monteres en Safety head på toppen av ventiltreet. Denne barrieren får status som tertiær barriere.

Innvendig i kveilerøret

Når kveilerøret kjøres inn i brønnen, er det montert to tilbakeslagsventiler (check valves) i BHA. Disse fungerer som primærbarrierer. Ventilene er åpne, slik at det er mulig å pumpe væske inn i brønnen gjennom kveilerøret. Dersom trykket fra brønnen blir høyere enn trykket i kveilerøret, lukker ventilene seg, slik at væske ikke stiger innvendig i kveilerøret.

Som sekundærbarriere innvendig i kveilerøret er det montert en ventil i trommelovergangen på overflaten. Den skal hindre utstrømning av væske på overflaten dersom det blir brudd i kveilerøret i brønnen over primærventilene i BHA.

Skrevet av Børge Harestad. Rettighetshaver: Cerpus AS
Sist faglig oppdatert 18.07.2017