Hersketeknikker, makt og kommunikasjon - Kommunikasjon og samhandling (HS-HSF vg1) - NDLA

Hopp til innhold
Fagartikkel

Hersketeknikker, makt og kommunikasjon

Makt påvirker kommunikasjonen med andre, og hersketeknikker er knep som kan gi andre overtaket i en situasjon. Hva er vanlige hersketeknikker, og hva kan du gjøre hvis noen bruker dem mot deg eller andre?

Hersketeknikker er uttrykksmåter og atferd som noen bruker for å få andre til å føle seg underlegne og dumme, og som kan gi dem overtaket i en kommunikasjonssituasjon. Hvis du er bevisst på hva disse teknikkene går ut på, er det lettere å få øye på dem når de brukes i kommunikasjonen.

De fem hersketeknikkene

De første hersketeknikkene ble identifisert av tidligere politiker og professor i sosialpsykologi Berit Ås på 1970-tallet:

  • latterliggjøring
  • usynliggjøring
  • tilbakeholdelse av informasjon
  • fordømmelse uansett hva du gjør
  • påføring av skyld og skam

De vanligste hersketeknikkene

Mennesker som bruker hersketeknikker, er først og fremst opptatt av å vise at de har makt. De klarer ofte å "vinne" en diskusjon fordi motparten blir usikker, kanskje til og med redd. Vi skal her se nærmere på noen hersketeknikker som du sikkert kan kjenne igjen. Du har kanskje også brukt dem selv, uten å tenke over hva du egentlig gjorde?

Latterliggjøring

Nedsettende kommentarer og personkarakteristikker kan få motparten til å bli sint og miste besinnelsen, eller til å bli såret og taus. I begge tilfeller "vinner" den som manipulerer:

"Du er så søt når du er sint!"
"Det du sier, er helt høl i huet!"
"Noe annet var ikke å vente fra deg. Vi vet da alle at du ikke gjør annet enn å smiske for læreren!"

Et nedlatende kroppsspråk er en annen effektiv måte å forstyrre og såre andre på. Den som ler overdrevent, skjærer grimaser, himler med øynene og løfter øyenbrynene, gir tydelig til kjenne at han ikke tar den som taler, alvorlig.

Stadige avbrytelser

En som til stadighet avbryter en person som snakker, formidler indirekte: "Jeg gidder ikke å høre på det du sier. Det jeg har å komme med selv, er mye viktigere." De fleste blir irriterte når de aldri får snakke ferdig, og når folk er sinte, tenker de gjerne mindre klart. Dermed får den som avbryter, enda en fordel i diskusjonen.

Usynliggjøring

Det er en grunnregel i alle slags samtaler at vi gir hverandre respons. Hvis ingen kommenterer det vi sier, blir vi gjerne usikre og begynner å lure på om vi har sagt noe uvesentlig eller dumt. Hvis dette skjer mange nok ganger, skal det etter hvert mye til før vi igjen tør å ta ordet. Vi blir "usynlige".

Dobbeltstraffing

Med dobbeltstraffing mener vi at samme hvordan vi reagerer, tolkes reaksjonen i verste mening. I filmklippet om hersketeknikker fra NRK-serien Unormal under, ser du hvordan den ene jenta kritiserer og er uenig med den andre jenta uansett hva hun sier, først om filmen og Brad Pitt, så om skjørtelengden.

NRK TV: Unormal – 7 hersketeknikker du må vite om

Tenk over / diskuter:

Har du opplevd å føle deg dum eller underlegen i en kommunikasjonssituasjon? Se om du kan bruke kunnskapen om hersketeknikker til å forklare hva som skjedde.

Hvilke hersketeknikker pleier du å bruke?

Skrevet av Marion Federl og Eli M. Huseby.
Sist faglig oppdatert 22.01.2021