Hopp til innhold
Oppgave

Regelverk om taushetsplikt

Taushetsplikten for helsepersonell henger sammen med pasientens rett til personvern. Flere av lovene som regulerer helse- og omsorgstjenestene, har bestemmelser som omhandler taushetsplikten.

Individuelle oppgaver

Bruk fagartiklene i dette emnet og lenkene til de ulike lovene for å finne svar på spørsmålene.

  1. Hvilke lover har bestemmelser om taushetsplikt for helsepersonell?
  2. Hva sier pasient- og brukerrettighetsloven om personvern?
  3. For hvem gjelder taushetsplikten ifølge helsepersonellloven?
  4. Hva sier helse- og omsorgstjenesteloven om taushetsplikt for personell som ikke yter helsehjelp?
  5. På hvilke måter kan samtykke til deling av helseopplysninger gis?
  6. Hvilke opplysninger omfattes av taushetsplikten?
  7. Hva sier lovverket om opplysninger du får kjennskap til utenom arbeidstid?
  8. Hvor lenge varer taushetsplikten?
  9. Hva er straffen for brudd på taushetsplikten?
  10. I hvilke situasjoner har du som helsepersonell opplysningsplikt og meldeplikt?

Gruppeoppgave

Gå sammen i grupper og lag et rollespill eller en film der dere spiller en eller flere av disse casene som er relevante for yrket du skal utdanne deg til, eller egne erfaringer fra liknende situasjoner du har opplevd i praksis.

  1. Du er på kjøpesenteret sammen med venner og får øye på en av brukerne fra praksisstedet ditt. Brukeren virker litt flau over å treffe deg, men sier hei, og du hilser tilbake. En av vennene dine spør deg hvem det er, og hvor du kjenner vedkommende fra. Hva svarer du?
  2. På bussen sammen med flere andre mennesker sitter to lærlinger fra praksisstedet ditt. Du overhører at de snakker om jobben sin og brukerne der. Underveis i samtalen deler de informasjon om brukerne som du tenker at uvedkommende ikke skal ha kjennskap til. Hva gjør du?
  3. På morgenmøtet i praksis får du rapport om en ny bruker. Noen av kollegaene dine kjenner denne brukeren fra sitt tidligere arbeidssted og begynner å fortelle intime detaljer om brukerens familieforhold, økonomi og tidligere livsførsel. Hva gjør du?

  4. Samboeren til en av dine nærmeste venner kommer til legekontoret eller apoteket der du er i praksis, for å få antibiotika på grunn av en seksuelt overførbar infeksjon. Hen har nettopp vært på ferie i utlandet og var ikke forberedt på å treffe deg der. Du ser at det er ubehagelig for vedkommende, og hen ber deg om å ikke si noe til vennen din. Hva svarer du?

  5. Du er i praksis som portør og får i oppdrag å transportere en pasient til røntgenundersøkelse. Pasienten er en gutt på fem år med mulig brudd i underarmen. Du reagerer på at guttens foreldre virker irriterte over å være på sykehuset, og at gutten har så mange blåmerker på begge armene. Hva vil du foreta deg?

  6. I praksis på tannlegekontoret opplever du at to av tannhelsesekretærene snakker så høyt sammen at pasientene på venterommet kan høre dem. En av dem forteller en historie om en engstelig pasient som besvimte etter tannbehandlingen, og du har ingen problemer med å skjønne hvem de snakker om. Hvordan håndterer du denne situasjonen?

Relatert innhold

Skrevet av Vigdis Haugan.
Sist faglig oppdatert 04.12.2024