Hvordan foregår muntlig-praktisk eksamen? - Kommunikasjon og kultur 3 - NDLA

Hopp til innhold
Fagartikkel

Hvordan foregår muntlig-praktisk eksamen?

På muntlig-praktisk eksamen skal du vise at du kan bruke det du har lært i kommunikasjon og kultur 3, i praksis. Her får du en beskrivelse av hvordan eksamen kan foregå.

Hva vil det si at eksamen er muntlig-praktisk?

I kommunikasjon og kultur 3 kan du trekkes ut til både skriftlig og muntlig eksamen. Den muntlige eksamen i faget er det vi kaller muntlig-praktisk, fordi det legges vekt på at du som elev skal vise at du kan anvende teorier i praksis.

Eksamensoppgavene skal ikke be deg om å gjengi og presentere kunnskap, men gi deg mulighet til å vise at du kan bruke kunnskap til å utføre ulike analyseoppdrag eller løse ulike problemstillinger. Du skal få bruke verktøykassa di med begreper, teorier og modeller om kommunikasjon og kultur. Det du skal kunne, er beskrevet i kompetansemålene i faget.

Du finner kompetansemålene etter kommunikasjon og kultur 3 på nettsidene til Utdanningsdirektoratet.

Eksamen er lokalgitt

Denne eksamensformen er lokalgitt. Det betyr at fylket der du går på skole, utarbeider egne retningslinjer for hvordan eksamen skal gjennomføres. Det er faglærere ved skolen som lager eksamensoppgavene i tråd med retningslinjene.

Det kan være lokale variasjoner i retningslinjene, derfor er det viktig at du sjekker retningslinjene som gjelder i fylket ditt. Dette skal ligge tilgjengelig på nettsidene til skolen eller fylket. Beskrivelsen under er basert på beskrivelsen av retningslinjer fra flere fylker, samt retningslinjer og gjennomføring av muntlig-praktisk eksamen på Kongsberg videregående skole.

Hvordan foregår eksamen?

Eksamen har to forberedelsesdager der du har mulighet til å få veiledning. En faglærer skal være tilgjengelig for å svare på spørsmål og gi deg råd. På selve eksamensdagen kan du velge mellom en kombinasjon av presentasjon og fagsamtale eller kun en lengre fagsamtale.

Synes du det er vanskelig å velge om du skal forberede en presentasjon eller satse alt på fagsamtalen? Forberedelsesdagene er obligatoriske skoledager, og i løpet av disse to dagene har du rett på å få veiledning av en faglærer. Kanskje læreren kan gi deg noen råd om hva det kan være lurt å velge?

Les mer om de ulike delene av eksamen:

Forberedelse

48 timer før eksamen får du vite at du er trukket ut i faget. Da trekker du også tema, kompetansemålene som er knyttet til det, og eventuelt analyseoppdrag og problemstilling, sammen med noen tekster som belyser temaet. Temaet favner bredt og kan dekke flere kompetansemål, kjerneelementer og tverrfaglige temaer. Problemstillingen skal gi deg muligheten til å anvende den teorien du har lært i faget.

Hjelpemidler

Alle hjelpemidler er tillatt i forberedelsestida, men når det gjelder hjelpemidler under eksamen, er dette opp til skoleeier, altså fylket der du går på skole. Derfor må du sjekke retningslinjene som gjelder i ditt fylke. Mange fylker har retningslinjer som sier det tillatt å ta med seg notater og stikkord fra forberedelsestida på eksamen. Disse kan du støtte deg på både under presentasjonen og i fagsamtalen.

Eksamen del 1. Presentasjon eller ikke?

Du kan velge å forberede en presentasjon på inntil 25 minutter. Dette er et svar på det temaet eller problemstillingen du har trukket. Husk at du må henvise til de kildene du har brukt, både underveis i presentasjonen og i kildelista til slutt. Når du er ferdig med presentasjonen din, følger en kort oppfølgingssamtale. Disse spørsmålene får du ikke vite på forhånd.

Eksamen del 2. Fagsamtale – hopper du direkte hit?

Hvis du velger å forberede en presentasjon, utgjør fagsamtalen del 2 av eksamen og varer i cirka 20 minutter. Hvis du ikke har en presentasjon, starter du rett på fagsamtalen, som da varer i inntil 45 minutter. I begge tilfeller gjelder følgende:

  • Fagsamtalen kan omfatte alle kompetansemålene knyttet til det temaet du har trukket.

  • Dersom du ikke får vist nok kompetanse i faget innenfor det temaet du har trukket, kan du få spørsmål fra andre deler av læreplanen.

  • Du får ikke vite på forhånd hvilke spørsmål som blir stilt i fagsamtalen.

Vurdering og sensur

Den karakteren du får på eksamen, skal være basert på en helhetsvurdering av den kompetansen du viser på eksamen. Dersom du velger å gjennomføre eksamen med presentasjon, er det kompetansen du viser i både del 1 og del 2 som blir vurdert. Det betyr at dersom du lager et produkt i del 1, for eksempel en PowerPoint-presentasjon, blir ikke denne vurdert. I begge tilfeller settes karakteren etter hver kandidat.

Du blir altså vurdert ut fra vurderingskriteriene og ikke sammenliknet med de andre kandidatene. Når du får karakteren din, har du rett til å få en begrunnelse.

Kilder

Buskerud fylkeskommune. (2023, 17. desember). Muntlig-praktisk eksamen i Kommunikasjon og kultur 3 – Eleveksamen. https://bfk.no/tjenester/skole-og-opplaring/eksamen-og-vitnemal/eksamen-for-elever/gjennomforing-av-eksamen/rammedokument-for-eleveksamen-i-lk20/muntlig-praktisk-eksamen/muntlig-praktisk-eksamen-i-kommunikasjon-og-kultur-3-eleveksamen.187079.aspx

Nordland fylkeskommune. (2024, 23. februar). Eksamen for elever. https://www.nfk.no/tjenester/skole-og-opplaring/eksamen/eksamen-for-elever/

Vestland fylkeskommune (u.å.). Munnleg-praktisk (MP) eksamen. Hentet 9. februar 2024 fra https://www.vestlandfylke.no/utdanning-og-karriere/elev/eksamen-og-standpunkt/retningslinjer-m-mp-og-p-eksamen---elev/munnleg-m-eksamen/

Utdanningsdirektoratet (2020, 10. desember). Regler for muntlig eksamen og muntlig-praktisk eksamen. https://www.udir.no/eksamen-og-prover/eksamen/muntlig-eksamen/

Østfold fylkeskommune. (2023, 17. desember). Muntlig-praktisk eksamen i Kommunikasjon og kultur 3 – Eleveksamen. https://ofk.no/tjenester/skole-og-opplaring/eksamen-og-vitnemal/eksamen-for-elever/gjennomforing-av-eksamen/rammedokument-for-eleveksamen-i-lk20/muntlig-praktisk-eksamen/muntlig-praktisk-eksamen-i-kommunikasjon-og-kultur-3-eleveksamen.188351.aspx

Relatert innhold

Skrevet av Caroline Nesbø Baker og Hanne Berit Eid.
Sist faglig oppdatert 16.02.2024