Velg yrke med både hode og hjerte - Kommunikasjon, kunde og arbeidsliv (FD-FBI vg1) - NDLA

Hopp til innhold
Fagartikkel

Velg yrke med både hode og hjerte

Du som leser dette, er kanskje halvveis i vg1, og du lurer på hvilke fag du skal velge neste år. Siden du går på vg1, har du allerede tatt noen valg – i alle fall for det skoleåret du er inne i. Så hvor går veien videre for deg?

Å ta utdanning er å åpne ei dør

Det å velge utdanning kan være både spennende og slitsomt. Spennende fordi det er mye å velge mellom, og slitsomt fordi vi er redde for å velge feil. Gi deg selv tid til å ta det valget. Husk at den samme utdanningen kan brukes til mange ulike jobber, og antakelig er det mange utdanninger du vil kunne trives med!

Når du har valgt en utdanning, så gjør ditt beste. Se på det å gå på skole som en investering i deg selv og din egen framtid. Og blir det nødvendig, går det også an å justere veivalget seinere.

Lytt til hjertet

Lytt til både hodet og hjertet når du skal velge utdanning eller yrke. Å lytte til hjertet betyr å kjenne etter hva som gjør deg glad, og å tenke over hva du er interessert i. Men husk at ingen kan være interessert i noe de ikke vet noe om. Kanskje skal du jobbe med noe du ikke vet så mye om i dag?

Ta gjerne interessetester, og gjør det gjerne flere ganger. Men vær litt kritisk til svara du får ut av testen. Spør deg selv: Hva lærte jeg av dette? Stemmer det med det jeg «visste» om meg selv fra før, eller stemmer det ikke?

Vær nysgjerrig på hva andre jobber med, og på verden rundt deg! Spør og grav, les aviser, let på nettet og snakk med yrkesutøvere. Prøv å skaffe deg sommerjobb eller deltidsjobb innen et fagfelt du tror kan være interessant. Kjenn etter hva du liker, og hva du ikke liker i sommerjobben – men husk at du som ufaglært sommerhjelp kanskje må ta til takke med det mest rutinepregede arbeidet på denne arbeidsplassen. Når du får mer utdanning, er det veldig sannsynlig at du vil oppleve jobben som enda mer interessant.

Lytt til det andre har å si, men vit at fasiten om deg selv er det du som har – og at det er du som skal velge og leve med valget.

Lytt til hodet

Å lytte til hodet betyr blant annet å velge ei utdanning og et yrke som gjør at du kan forsørge deg selv. Vi har ulike tanker om hva som er god nok inntekt, og lykken ligger ikke nødvendigvis i å tjene mye penger. Men det å kunne ta vare på seg selv, også økonomisk, er viktig for de fleste.

Vær forberedt på at du aldri blir helt ferdig utlært. Samfunnet forandrer seg, og jobbene vi kjenner til nå, kommer til å forandre seg. Nye yrker dukker opp. Vær åpen og nysgjerrig, og grip mulighetene som byr seg for jobb, ny kunnskap og personlig utvikling. Det er spennende, og det gir en god følelse å mestre nye utfordringer.

Sett deg realistiske mål

Bruk tid på å sjekke om målet ditt er realistisk. Lag en helt konkret plan for hva som må til for å nå målet ditt – og følg den. Legg stein på stein.

Om du ser underveis at målet ditt er helt uoppnåelig selv om du gjør ditt aller beste over lang tid, er det lurt å lage seg en «plan B». Det er fint å ha noe å strekke seg etter, men det er ikke godt for oss å ha mål som er så vanskelige å nå at vi mislykkes igjen og igjen. Det er helt sikkert mer enn ett yrke som passer for deg, og som du vil trives i.

Huskelappen

  • Når du skal velge utdanning og yrke, er det lurt å velge både med hodet og hjertet. Spør deg selv:
  • Hva har jeg lyst til?
  • Hva er jeg god til?
  • Hva gjør meg glad?
  • Hvilken utdanning er det realistisk for meg å komme inn på?
  • Hva kan gi meg en jobb og ei lønn å leve av?
Skrevet av Tone Olavsdotter Mosebø.
Sist faglig oppdatert 07.02.2022