Hopp til innhold
Fagartikkel

Maskør og parykkmaker

En maskør og parykkmaker er en del av den kreative prosessen i for eksempel en teater-, fjernsyns- eller filmproduksjon. Han eller hun gir rollefigurer bestemte uttrykk ved hjelp av masker, parykker, hår og sminke. Du må kunne samarbeide, være nøyaktig og ha sans for form, farge og problemløsning.
Video: Jarle Sten Olsen / CC BY-ND 4.0

Arbeidsoppgaver

Maskører og parykkmakere kan jobbe innen film, tv, dans, teater, opera og reklame. De lager, klipper, farger og bearbeider parykker og hår, skjegg, barter eller øyebryn.

I tillegg kan de bygge neser, ører, haker og lage alle typer masker. For å få til spesielle effekter må du kunne modellere.

Større teatre har ansatt egne maskører og parykkmakere. Før forestilling sminker og friserer de skuespillerne. Ofte må de forandre sminke, hår eller parykker på de forskjellige rollene underveis. Etter forestilling tar de av parykker, rydder og sørger for vedlikehold. I en slik jobb må du regne med kvelds- og helgearbeid. Andre arbeidsplasser kan være i film- og fjernsynsstudio.

Egenskaper

Som maskør og parykkmaker jobber du både håndverksmessig og kunstnerisk. Du bør være kreativ, systematisk og ha sans for form og farge. I arbeidet trenger du kunnskap om materialer, ulike stilperioder og ansiktets anatomi. Du må kunne kommunisere godt med designer, kunstneriske aktører og andre kolleger.

Utdanning

Maskør- og parykkmakerfaget kan være et særløp. Det vil si at utdanningen foregår ett år på skole og tre år i bedrift. Du starter med vg1 frisør, blomster, interiør og eksponeringsdesign. Deretter har du tre års læretid i bedrift. Men de fleste lærebedriftene foretrekker at du går videre på vg2 frisør før du søker læreplass. Flere tar videre utdanning eller får arbeidserfaring som frisør før de får læreplass. Fullført og bestått opplæring fører fram til svennebrev. Yrkestittelen er maskør og parykkmaker.

Parykkmaker Anne Stålegård utdannet seg først som frisør før hun ble lærling i maskør- og parykkmakerfaget ved Den norske opera og ballett. Som nyutdannet startet hun som frilanser i faget. Video: NRK / CC BY-SA 4.0

Relatert innhold

Skrevet av Inger Gilje Sporaland og Svein Sandnes.
Sist faglig oppdatert 21.03.2022