Hopp til innhold
Fagartikkel

Gulvbelegg

Farge- og materialvalg er en viktig del av opplevelsen av et rom. Tenk estetisk og ta hensyn til bruksområde, målgruppe, miljø og pris når du skal velge gulv. Her skal vi se nærmere på egenskapene til noen typer gulvbelegg.

Gulvbelegg

Belegg blir brukt som gulvmateriale i mange offentlige bygg, som for eksempel skoler, barnehager, butikker og helse- og treningssentre. Vi kan også bruke belegg i private hjem. Her vil bruken av rommet avgjøre hvilket belegg som passer best.

Det finnes mange ulike typer, og du bør gjøre deg kjent med hvilke egenskaper gulvbeleggene har.

Linoleum

Linoleum er en type belegg som har blitt brukt i flere generasjoner. Det er laget av naturlige råvarer som linolje og harpiks, tremel, steinmel, korkmel, fargepigmenter og jute. Mange av disse bestanddelene fornyer seg selv raskt i naturen.

Bruksområder

Vi bruker linoleum både i private boliger og i offentlige miljøer. Belegget legges i tørre rom. Det er slitesterkt nok til å legges de fleste steder der det ikke er for mye smuss og søl.

Utseende

Linoleum kommer i mange farger, både ensfarget og med mønster. Overflata er matt, noe som skiller den fra for eksempel vinyl som har ei blankere overflate. Linoleum har i tillegg ei bakside av jute, eller noen ganger glassfiberjute. Dette er mest vanlig i linoleumsfliser.

Linoleumsbelegg hadde lenge et dårlig rykte fordi mange syntes det så gammeldags ut. Men det var nettopp fordi det har så lang levetid og ikke blir utslitt. Det kan derfor lønne seg å velge farger og mønster som ikke er for påvirka av trender.

Bærekraftig

Belegget regnes som et bærekraftig gulvmateriale på grunn av de naturlige råvarene og fokus på hvordan det blir produsert. Linoleumsproduktene har ofte flere miljøsertifikater, blant annet Svanemerket. Dette veier tungt i byggeprosesser der det er høyt fokus på bærekraft.

Vinyl

Vinyl er et mykt plastmateriale som er slitesterkt og varer lenge. Vinylbelegg finnes både som banebelegg på store ruller og som fliser i ulike størrelser. Vinylbelegg består primært av kalkstein og har polymerer som bindemiddel.

Bruksområder

Vinylgulv er fuktbestandig og egner seg derfor i våtrom eller i andre rom med vannsøl. Skøytene blir sveist og er dermed helt vanntette. Vinylbelegg har lenge blitt brukt som membran i våtrom. Det kan brukes både som overflate og som membran under keramiske fliser.

Belegget passer godt i rom der slitasjen er stor eller der hygienekravene er høye. Vinylbelegg egner seg godt til kommersielle bygg og rom som for eksempel butikker der det kan være mye smuss og søl.

Utseende

Vinylbelegg kommer i et stort utvalg av både farger og mønster, alt fra ensfarget eller mønstret til trykk av stein eller tre. Det er derfor lett å finne et belegg som kan passe til ulike interiørkonsepter. Glansgraden kan variere. Mange foretrekker en matt overflate.

Vedlikehold

Vinylgulv er enkle å holde rene og har i en årrekke vært en favoritt for renholdspersonell. Det har lite behov for pleie- og rengjøringsmidler, og lang levetid og begrensa kjemikalforbruk gjør at gulvbelegget regnes for å ha lav belastning på miljøet.

Homogene og heterogene vinylbelegg

Det skilles ofte mellom homogene og heterogene vinylbelegg. Homogene belegg består av ett sjikt, mens heterogene belegg normalt produseres med et slitesjikt øverst og kan leveres med et trinnlydsdempende sjikt nederst.

Gjenvinning

Dagens vinyl er mer bærekraftig enn tidligere på grunn av økt fokus på miljøvennlige løsninger. Vinyl kan resirkuleres og blir råvare for nye vinylgulv. De ulike produsentene har etablert gode rutiner for å hente inn og resirkulere gulvbelegg.

Gummi

Gummigulv er ganske vanlig i mange offentlige miljøer på grunn av svært god slitestyrke. De finnes i mange farger og mønstre, og de kan også brukes i private hjem.

Egenskaper

Gummibeleggets beste egenskaper er slitestyrke og trinnlydsdemping. Med trinnlyd mener vi lyden som lages når vi går på gulvet. Ved å dempe trinnlyd får vi også mindre romlyd. Belegget er godt å gå barføtt på, og slett gummigulv uten knotter blir ofte valgt for eksempel i barnehager der unger sitter og leker på gulvet. Blir gulvet behandlet riktig, er det lett å gjøre rent og å vedlikeholde.

Utseende

Gummibelegget er ofte ensfarget eller har forsiktig mønstring. Ofte kan vi kjenne det igjen på de runde knottene, men det kommer også som helt slett belegg.

Bruksområde

Det er først og fremst rom med mye trafikk og slitasje som egner seg best for gummibelegg. Dette kan være gang, kjøkken, boder, verksted, treningsrom og andre rom med mye tråkk og aktiviteter. I Norge er gummigulv brukt mye på sykehus.

Belegget kommer på store ruller (banebelegg) eller som kvadratiske fliser, ofte 50 x 50 cm. For boligrom kan fliser brukes, mens banebelegg egner seg best i store offentlige miljøer. Det anbefales ikke å bruke gummi i våtrom.

Vedlikehold

Normalt har gummibelegget små porer som må vokses før gulvet tas i bruk. Andre varianter er ferdig behandlet til bruk. Etter noen år bør gummibelegget vokses på ny, avhengig av slitasje.

Vanligvis kan gummigulv rengjøres med støvsuger og tørrmopp, eller med et pH-nøytralt vaskemiddel. Sterke stoffer som klor og løsemidler kan skade belegget. Det er også en fordel å unngå at vannsøl blir liggende. Vann skader ikke selve gummien, men overflatebehandlingen som er påført gummi. Dermed kan man få forandringer i fargen. Jevnlig vedlikehold med polish og voks reduserer faren for dette.

Relatert innhold

Skrevet av Gunn Elin Birkenes.
Sist faglig oppdatert 09.06.2022