Hopp til innhold
Fagartikkel

Verdikjeden for REMA Pampas Entrecôte

Egne merkevarer, ofte forkortet EMV, er merker som er utviklet og markedsført av for eksempel en butikkjede, og som kun selges hos denne butikkjeden. Her får du lære om verdikjeden for Remas egen Pampas entrecôte.

Fra billigvarer til luksus

Tidligere var EMV preget av billigvarer, og all vekt var lagt på pris. EMV ble først lansert for produkter der mange forbrukere for å spare penger var villige til å velge merker de ikke hadde erfaring med. Noen eksempler er toalettpapir, renholdsprodukter, makrell i tomat og annen hermetikk. Tidlig på 1980-tallet hadde Coop en serie med EMV som de kalte «blå-hvite varer». Fortsatt finner vi rimelige EMV, men tendensen er at kjedenes egne produkter er rettet mer mot kresne og betalingsvillige kunder. REMA Pampas entrecôte er et slikt produkt.

Markedsmakt

Mange mener at kjedene ønsker å utvide andelen EMV for å sikre seg større makt i markedet. Når deres EMV er et reelt alternativ til for eksempel Gilde entrecôte, har de en bedre posisjon overfor Gilde når priser og andre betingelser skal forhandles.

Verdikjeden

REMA har full kontroll over verdikjeden fra varen kjøpes inn i Uruguay, til den ligger i hylla i din lokale REMA-butikk. De mest sentrale aktivitetene er:

  • innkjøp av råvarer.
  • emballering, pakking og nedfrysing.
  • transport til Norge med båt.
  • transport til hovedlager med bil.
  • transport fra hovedlager til butikker med bil.
  • lossing, lagring og eksponering for salg i butikk.

I en mer tradisjonell verdikjede kunne alle disse funksjonene vært fordelt på ulike aktører.


Markedsføring skaper merverdi

Du husker kanskje TV-reklamene med Sven Nordin som hadde reist jorda rundt for å finne den beste biffen. Den fant han ifølge reklamen på pampasen i Uruguay, og han samarbeider med REMA om å få den til Norge. Nordin er bare en én av mange kjendiser som har stilt opp for ulike matprodukter.

Emballasjen er en annen viktig faktor. Produktet er delikat presentert, slik at det framstår som eksklusivt.

REMAs kampanje har vært vellykket. Kjøttet fra Uruguay er populært hos kundene, og det kommer godt ut i tester.

REMA Pampas entrecôte koster rundt 300 kroner kiloen. Samtidig selges lignende produkter av ytrefilet fra Sør-Amerika for ned mot 150 kroner kiloen (https://www.rema.no). Disse produktene har ingen sterk merkevare, de assosieres ikke med kjendiser, og de er emballert på en enkel måte. God markedsføring kan altså bidra til betydelig merverdi.

Skrevet av Kyrre Romuld.
Sist faglig oppdatert 08.01.2018