Hopp til innhold
Oppgave

Klima og solidaritet

Innen 2030 skal vi nå FNs 17 bærekraftsmål, og innen 2050 skal vi ikke slippe ut mer klimagasser enn vi klarer å fange opp. Men hvem skal sørge for at vi klarer det? Og hvem bør ta hovedansvaret?

Vi som lever i vestlige og godt utviklede land, har størst klimagassutslipp og størst økologisk fotavtrykk. Samtidig er det slik at vi i mange tilfeller også er de som slipper billigst unna konsekvensene av klimaendringene og har størst evne til å omstille oss. Dette henger sammen med at den sosiale sårbarheten er lavest i godt utviklede vestlige land. Vi har med andre ord gode muligheter for å tilpasse oss klimaendringene og takle de konsekvensene som eventuelt rammer oss.

Relatert innhold

Fagstoff
Økologisk fotavtrykk

Økologisk fotavtrykk er et uttrykk for hvor mye vi belaster jordas økosystemer for å opprettholde levestandarden vår.

Oppgave

Sett dere i grupper med 3–6 elever i hver gruppe. Se på figuren under og svar på oppgavene.

Figuren viser utviklingen av fordelingen av verdens totale CO2-utslipp siden 1750. India har for eksempel ganske store årlige utslipp i dag, men hadde i 2021 bare sluppet ut 3,37 % av det totale utslippet i verden siden 1750.

  1. Diskuter figuren og sørg for at alle på gruppa forstår hva figuren viser, og hva det vil si at figuren viser kumulative utslipp.

  2. Figuren tar ikke hensyn til antall innbyggere. Diskuter om det kan være problematisk. Hva er fordeler og ulemper med å fordele på antall innbyggere?

  3. I figuren over inngår Norges andel av utslippet i "Europa utenfor EU". Hvordan tror du Norges andel hadde sett ut hvis den hadde blitt vist islolert? Hva om figuren hadde vist utslipp i forhold til antall innbyggere?

  4. Land som India og Brasil har ganske store utslipp i dag. De har likevel ganske små utslipp totalt i historien. Burde land som India og Brasil få ha større utslipp framover for å utvikle økonomien sin? Og burde vestlige land som har store utslipp historisk sett kutte raskere enn andre land?

Ekstra-oppgave: Topp ti-utslippsland

I diagrammet under kan dere trykke på play-knappen og se hvordan listen over de ti landene med mest CO2-utslipp har utviklet seg fra 1750 til 2021. Tallene her er også kumulative, og de tar ikke hensyn til antall innbyggere.

  • Er det noe som overrasker dere?

  • Gir det dere noen tanker om hvilke land som bør ta mest ansvar for å kutte i utslippene?

Skrevet av Hans Græsli.
Sist faglig oppdatert 14.06.2022