Oppgave
Mindre matkasting!
Kaster du mat som har gått ut på dato uten å sjekke den først? I denne oppgaven kan du øke din bevissthet om merking av mat og håndtering av matrester slik at du kaster mindre mat.
- Gå inn på Mattilsynets nettside om holdbarhetsmerking av matvarer og gjør deg kjent med innholdet der. Bruk eksempler til å forklare forskjellen på best før og siste forbruksdag.
- Hva menes med "best før, men ofte god etter"?
- Hvilke matvarer kan du bruke etter at datostemplingen er passert?
- Hva kan du bruke disse matvarene til?
- Sjekk holdbarhetsdato på maten i kjøleskapet hjemme.
- Noter ned produkter og datostempling.
- Hvilke av disse produktene tror du må kastes når holdbarhetsdatoen er passert?
- Dra i en butikk og sjekk datostempling på ti ulike matvarer. (Spør de som jobber i butikken om lov, før dere setter i gang).
- Hvilke produkter har lang holdbarhetsdato?
- Finner du varer som har gått ut på dato? Hvilke varer er det, og hva gjør du med det?
- Hva gjør butikken for å unngå matsvinn?
- Hvilke rutiner har du når det gjelder håndtering av matrester hjemme hos deg?
- Hvordan skal matavfall kastes
- der du bor?
- på skolen?
- Hvordan foregår håndteringen av matavfall i din kommune?
Lag en plan for eget kjøleskap hjemme når det gjelder regler for å åpne nye produkter.
- Hvor mye pålegg, melk, kjøttdeig, yoghurt og frukt er det i kjøleskapet ditt?
- Hvilke regler ville du laget for deg selv eller dem du bor sammen med?