Bør du ha kjøttskam? - Tverrfaglige temaer - NDLA

Hopp til innhold
Oppgave

Bør du ha kjøttskam?

Produksjon av kjøtt bidrar til utslipp av klimagasser. Noen mener derfor at vi bør spise mindre kjøtt – kanskje til og med kutte det ut. Andre mener folk må få spise det de vil, og at å påføre andre såkalt "kjøttskam" er feil vei å gå.

Oppgave

I denne oppgava skal du først utforske dine egne og klassens holdninger til det å spise kjøtt. Så skal du tilegne deg kunnskap om kjøtt og klimagassutslipp. Noter stikkord i hver del av oppgava, for denne kunnskapen trenger du når du helt til sist skal skrive om emnet.

Del 1

  1. "Vi må spise mindre kjøtt!" Hva mener du om denne påstanden? Begrunn.
  2. Spør sidemannen hva hen mener. Lytt uten å argumentere mot eller med.
  3. Se på debattprogrammet "Einig" fram til 4:41. Her diskuterer deltakerne om vi bør få dårlig samvittighet av å spise kjøtt. Hvem av debattdeltakerne er du mest enig med?

Del 2: Kjøtt og klimagassutslipp

Finn ut hvordan kjøttproduksjon påvirker klimaet. Noter ned det du finner ut, og husk å ta vare på lenka eller lenkene du tar informasjonen fra. Da kan du vise til kilden i teksten du skal skrive til slutt.

Tips! Du kan kommentere en kildes troverdighet når du argumenterer for eller imot kjøttskam. Gjør du det på en god måte, kan det styrke din egen troverdighet. Hvem står bak informasjonen? Er avsenderen pålitelig, argumentene saklige og påstandene etterprøvbare?

Del 3: Hvor mye kjøtt spiser vi egentlig?

Undersøk statistikk og andre kilder som kan gi svar på dette:

  1. Hvor mye kjøtt spiser vi i Norge? Hva med andre deler av verden?
  2. Hvor stor del av klimagassutslipp i Norge og verden skyldes kjøttproduksjon?

Hva sier svaret om hvordan ressursene er fordelt i verden? Endrer informasjonen du finner, di egen mening om vi bør føle kjøttskam?

Del 4:. Diskuter kjøttskam

Diskuter disse påstandene i grupper:

  • Jeg spiser kjøtt helt uten dårlig samvittighet.
  • Vi bør ikke spise kjøtt mer enn én gang i uka.

Del 5: Skriv ei drøfting eller et leserinnlegg

Nå kan du velge mellom ei av oppgavene. Nederst på sida finner du tips til hvordan du kan løse oppgava:

  1. Drøft problemstillinga "Bør vi ha dårlig samvittighet for å spise kjøtt?"
  2. Skriv et leserinnlegg der du argumenterer for at vi må spise mindre kjøtt for å redde klima.
  3. Skriv et leserinnlegg der du argumenterer mot at vi må spise mindre kjøtt for å redde klima.

Tips til drøfting

  1. Start med å lese deg opp på saken. Du kan fine gode ressurser på egen hånd, eller trykke på knappen "ressurser" i argumentskjemaet under. Her finner du tre lenker til kilder som kan gi deg argumenter både for og mot kjøttspising.
  2. Diskuter med medelever. Kan du få tips og inspirasjon av dem? Dette gjelder særlig om de har et annet syn på saken enn deg.
  3. Skriv!

Tips til leserinnlegg

  1. Skriv ned ei setning først, der målet ditt med leserinnlegget kommer klart fram. Det kan hjelpe deg med å holde deg til den røde tråden i innlegget: "Målet mitt med dette leserinnlegget er å ..."
  2. Skriv ned de viktigste argumentene dine i et tankekart rundt eller under setninga. Pass på at argumentene faktisk støtter opp om akkurat det som er målet med leserinnlegget.
  3. Et godt triks for å overbevise er å tale både til hjertet og hodet. Det vil si at du bør kombinere fornuftsargumenter med argumenter som spiller på følelser. Hvis du skriver ned kilder du vil bruke i leserinnlegget ditt, kan du henvise til tall og fakta. Da vil du ha mer troverdighet enn om du bare skriver "Vi må slutte å spise kjøtt for å redde planeten."

Relatert innhold

Skrevet av Åsa Abusland og Thomas Bedin.
Sist faglig oppdatert 18.02.2021