Podkast: Grønn vekst eller nedvekst? - Tverrfaglige temaer - NDLA

Hopp til innhold
Oppgave

Podkast: Grønn vekst eller nedvekst?

Kan vi fortsette å tjene penger og samtidig redde verden? Er en grønn vekst mulig, eller trenger vi en nedvekst for å kunne skape en bærekraftig framtid?

Marie Storli og Olav Bjerke Soldal har ulike syn på grønn vekst. I denne podkasten leder Berit Boman en samtale mellom de to, som viser forskjeller og likheter mellom deres ulike syn på grønn vekst.

Svar på disse spørsmålene før du lytter:

  1. Hva er bærekraftig utvikling, og hvilke tre dimensjoner av begrepet snakkes det om?

  2. Hva tror du ligger i begrepene grønn vekst og nedvekst/motvekst?

Logo for podkastserie. Kvinne og mann diskuterer og gestikulerer. Øverst er det en snakkeboble med tittelen "Samsnakk". Illustrasjon.
Samsnakk

Grønn vekst eller nedvekst?

Er en grønn vekst mulig? Eller må vi gå bort fra idéen om vekst og heller satse på nedvekst om vi skal skape en bærekraftig utvikling? Programleder Berit Boman snakker med Marie Storli og Olav Bjerke ...

0:00
-0:00
Podkast: Både Og AS / CC BY-SA 4.0

Oppgaver til podkasten:

  1. Hva betyr begrepene markedsøkonomi, blandingsøkonomi og planøkonomi? (De to første nevnes i podkasten.)

  2. Hva betyr grønn vekst, og hva er frikobling?

  3. Hva handler nedvekst/motvekst om?

  4. Hvordan kan økonomisk vekst bidra til en bærekraftig utvikling?

  5. Det nevnes noen eksempler på løsninger som bidrar til økonomisk vekst uten at man øker produksjonen av ting. Klarer du å komme på flere eksempler på slike løsninger?


Refleksjonsoppgave:

Målet er at samfunnets utvikling skal ta hensyn til alle de tre dimensjonene ved bærekraftig utvikling. Trenger vi økonomisk vekst for å få til dette? Er det mulig å koble økonomisk vekst og belastningen på naturen og miljøet fra hverandre? Eller må vi ha nedvekst for å skape en bærekraftig utvikling?

Skriv et refleksjonsnotat på rundt 300 ord hvor du reflekterer rundt disse spørsmålene. Hvordan skal vi skape en mest mulig bærekraftig framtid for alle, på en best mulig måte?

Skrevet av Hans Græsli.
Sist faglig oppdatert 01.04.2022