Hopp til innhold

Fagstoff

Livsløpet til ei T-skjorte

Gjennom livsløpet til ei T-skjorte blir det brukt energi, vann og kjemikalier. Bli med på en tenkt reise til det som skal bli ei T-skjorte.

Bomullsdyrking – USA

Bomullen til T-skjorta dyrkes i Texas i USA. Det går med store mengder vann og en del sprøytemidler. Bomullen høstes av store maskiner som bruker diesel som drivstoff. Ferdig høstet bomull transporteres med båt til Kina.

Landbruksmaskin på bomullsåker. Illustrasjon.

Spinning, veving og farging – Kina

Framme i Kina blir bomullen behandlet med en rekke kjemikalier før den spinnes til tråd og veves til bomullsstoff. Det ferdige stoffet farges. Noen fargestoffer inneholder miljøgifter.

Tekstiler i kurv. Foto.

Sying – Bangladesh

Bomullsstoffet fraktes til Bangladesh med båt. Her blir det klippet og sydd til T-skjorter. Arbeiderne kan ha lange dager og få dårlig betalt.

Symaskin med rosa tekstil. Illustrasjon.

Lager – Tyskland

De ferdige T-skjortene blir pakket og sendt til Europa. Her kjøres de først ut til kleskjedens sentrallager. Deretter fraktes de til Norge.

To kassebiler og fly på flyplass. Illustrasjon.

Butikk – Norge

Fra kleskjedens lager i Norge kjøres T-skjortene ut til butikken.

To kassebiler utenfor en klesbutikk. Illustrasjon.

Bruk

T-skjorta blir flittig brukt og vasket ofte. Den blir litt slitt, og er ikke så fin lenger. Da blir den lagt i kleskonteineren utenfor butikken.

Vaskemaskin og kurv med skittentøy på sjakkrutete gulv. Illustrasjon.

Gjenbruk – kleskonteiner utenfor butikken

T-skjorta er bra nok til å selges på nytt og blir sendt til en bruktbutikk. Klær som ikke kan brukes på nytt, blir resirkulert til nye klær eller andre produkter.

Kurv med gamle klær. Illustrasjon.
CC BY-SASkrevet av Thomas Bedin.
Sist faglig oppdatert 17.02.2020

Læringsressurser

Klesbransjen