Hopp til innhold

Kroppspress

Mange ungdommer opplever et stort fokus på kroppen. De sammenlikner seg med andre på sosiale medier og ønsker at kroppen deres var annerledes. Hva er kroppspress? Hva kan det føre til, og hvordan kan vi minske det?
Barbie og Ken-dukker. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Kroppene våre kommer i mange ulike former og fasonger. Likevel opplever mange ungdommer at de skal se ut på en bestemt måte. Flere ungdommer rapporterer at de er misfornøyde med kroppen sin, og denne misnøyen kan ha store negative konsekvenser. Det er derfor viktig å få mer kunnskap om kroppspress og lære seg å være kritisk til noen av de kroppsidealene som omgir oss i samfunnet vårt.

I dette emmet skal du utforske og reflektere over hva kroppspress er, hvor det kommer fra, hvilke konsekvenser det kan ha, og hva vi kan gjøre for å minske det. Dette emnet er tverrfaglig. Artiklene og oppgavene kan brukes i mange ulike fag, men noen av dem egner seg spesielt godt i samfunnskunnskap, norsk, kroppsøving, naturfag, kommunikasjon og kultur og mediefag.

Noen av artiklene og oppgavene er satt sammen i en læringssti. I læringsstien Kroppspress har vi laget en introduksjon til temaet. Der vil du få kunnskap om kroppspress, kroppsbilder, kroppsidealer og kroppsmisnøye. Du vil også utforske sammenhengen mellom sosiale medier og kroppspress og diskutere hvor kroppspresset kommer fra, og hva du selv og samfunnet kan gjøre med det.

Det kan også være aktuelt for dere å kombinere arbeidet med artikler og oppgaver i dette emnet med artikler og oppgaver i andre tverrfaglige emner. To emner i folkehelse og livsmestring som er spesielt relevante for kroppspress er:


CC BY-SASkrevet av Karl Henrik Aanesen.
Sist faglig oppdatert 16.06.2022

Læringsressurser

Kroppspress