Hvordan virker alkohol?
Hvordan virker alkohol?
Alkohol er egentlig en samlebetegnelse for flere ulike kjemiske stoffer. Den alkoholen som kan drikkes, kalles etanol. Dersom du drikker alkohol, vil etanolen først bli tatt opp i slimhinnene i tynntarmen og magesekken. Deretter blir den tatt opp i blodet og ført rundt i resten av kroppen.
Alkohol påvirker hjernecellene våre på flere forskjellige måter. Den påvirker blant annet hjernens belønningssenter. Ved å frigjøre "lykkestoffer" som dopamin og endorfiner vil alkoholen gi en økt følelse av lykke, velvære og oppstemthet hos den som inntar den. Dette er en av grunnene til at mange får lyst til å drikke helg etter helg. Alkohol har også en bedøvende effekt. Du kan bli mindre følsom overfor smerte. Hvis du drikker mye, kan det for eksempel hende at du ikke oppdager at du har skadet deg før dagen derpå.
Alkohol svekker også hukommelsen og evnen til å lære og forstå ulike sammenhenger. Du blir mindre kritisk, har vanskeligere for å tolke sosiale signaler fra de rundt deg og får dårligere kroppskoordinasjon og balanse. Alkohol vil også føre til økt impulsivitet, og det er en klar sammenheng mellom bruken av alkohol og vold, ulykker og overgrep. Drikker du store mengder alkohol, kan du få pustestans eller bli bevisstløs. Langvarig bruk av alkohol fører også til økt risiko for en lang rekke sykdommer og skader.
Promille
Vi bruker promille for å måle hvor mye alkohol noen har i kroppen. Promille sier oss hvor mye alkohol en person har i blodet, og jo mer alkohol du drikker, jo høyere promille får du. Hvis du har 1 i promille, har du cirka 1 gram ren alkohol per liter blod i kroppen. Grensen for å kjøre bil i Norge er 0,2 i promille. En promille på over 3 kan være dødelig, så det er sjelden noen har en promille som er så høy.
Det finnes ikke noe fasitsvar på hvor høy promille du vil få når du drikker en viss mengde alkohol. To personer kan drikke like mye og få ulik promille. Hvor høy promille du får, vil blant annet kunne avhenge av kroppsvekt, kjønn, kroppens fettprosent, og hvor rask forbrenning du har.
Det er også flere faktorer som er med å påvirke hvor raskt alkoholen du drikker blir tatt opp i blodet og spredd rundt i kroppen. Hvis du for eksempel drikker på tom mage, eller drikker alkohol med kullsyre – som rusbrus og champagne – vil alkoholen påvirke deg raskere. Hvis du ikke har spist noe før du begynner å drikke, vil du for eksempel bli raskere full og lettere kunne miste kontrollen.
Slik beregnes promille
Når vi skal beregne promillen, må vi ta hensyn til kjønn, kroppsvekt, mengde alkohol, og hvor lang tid en person bruker på å drikke.
Oslo Universitetssykehus har laget en formel for å beregne alkoholpromille, der vi bruker disse symbolene:
: mengde alkohol målt i gram
: kroppsvekt målt i kgm B : antall timer fra drikkestartt : promillep
Kvinner:
p = m A m B · 0 , 6 - 0 , 15 · t
Formelen sier at vi skal ta mengden alkohol, dele på 60 prosent av kroppsvekten og trekke fra antall timer fra drikkestart multiplisert med 0,15.
Menn:
p = m A m B · 0 , 7 - 0 , 15 · t
Hvis en mann på 80 kg for eksempel drikker 6 flasker øl på 0,33 liter (tilsvarerende 12 gram alkohol per flaske) på fire timer, og vi skal regne ut promillen hans etter fem timer, vil regnestykket se slik ut:
Mannen vil da ha en promille på omtrent 0,5.
Når vi regner med ulike alkoholmengder, er det vanlig å operere med alkoholenheter som tilsvarer cirka 12 gram alkohol. Her er noen eksempler på alkoholenheter som alle inneholder omtrent 12 gram alkohol:
ei flaske øl (0,33 l) på 4,5 vol%
et glass vin (0,125 l) på 12 vol%
et lite glass sterkvin (0,075 l) på 20%
et shotglass med brennevin (0,004 l) på 40%
NB! Husk at denne formelen for å beregne alkoholpromille er basert på et gjennomsnitt av befolkningen. Du kan derfor ikke stole på at denne beregningsmåten vil gi et helt nøyaktig resultat for deg selv hvis du drikker alkohol.
Her kan du lese mer om hvordan du beregner promille:
Oslo universitetssykehus: Alkoholpromille – eksempler på beregning
Kan du gjøre noe for å redusere promillen?
Det er lite du kan gjøre for å bli edru raskere og øke forbrenningen av alkohol. Det hjelper verken å trene, drikke kaffe eller ta bastu. Gjennomsnittlig synker promillen med 0,15. Det du kan gjøre for å få mindre promille, er derfor å vente og ta tiden til hjelp.
Hvordan blir du påvirket av alkohol?
Hvordan alkoholen påvirker oss, vil variere fra person til person, men det finnes noen generelle tendenser. Det er som regel en klar sammenheng mellom hvor mye du drikker, og hvordan alkoholen virker på deg.
Opptil 0,5 i promille
Du vil ofte kunne føle deg lett påvirket og kan få godt humør. Alkoholen vil også kunne forsterke det humøret du allerede er i, så hvis du allerede er trist, kan du bli enda tristere.
Du vil ofte bli mindre kritisk og mer impulsiv og kan få økt selvtillit og mindre sosial angst. Alkoholen vil gjøre det vanskeligere å konsentrere seg, og du vil kunne oppleve omgivelsene dårligere.
Mellom 0,5 og 1 i promille
Du vil oppleve at du er mer påvirket, men kan fremdeles være i godt humør og oppleve rusen som positivt. Samtidig vil du både tenke og reagere saktere.
Du vil bli enda mer kritikkløs og risikovillig, og både vurderingsevnen og koordinasjonsevnen din blir ytterligere redusert.
Lykkepromillen?
De aller fleste synes det er ubehagelig å bli for fulle og får den beste opplevelsen etter noen få glass alkohol.
Den promillen som oppleves mest behagelig for de aller fleste, ligger mellom 0,5 og 0,8. Noen kaller det for "lykkepromillen". For å få denne promillen holder det vanligvis å drikke to eller tre flasker øl eller to eller tre små glass med vin.
Det er flere ting du kan gjøre for unngå høy promille og ubehagelige konsekvenser av for mye alkohol. Det er lurt å planlegge på forhånd at du ikke skal drikke for mye. Husk å spise før du drikker, drikk sakte, unngå sprit og shots og ta pauser fra alkoholen innimellom da du bare drikker vann eller brus.
Mellom 1 og 1,5 i promille
Du får dårligere kroppskontroll og balanse. Reaksjonstiden din økes, og du vil kunne bli sløv og trøtt og oppleve at du blir kvalm.
Du vil også kunne bli mer følelsesmessig ustabil og få problemer med hukommelsen. Noen vil også kunne begynne å snøvle og bevege seg mer sjanglete.
Mellom 1,5 og 2,0 i promille
Du får enda dårligere motorikk. Du snakker snøvlete og sjangler og vil ofte kunne oppleve at du blir trøtt og kvalm og må kaste opp. En fare ved å legge seg til å sove på stigende rus er at du kan kaste opp i søvne og bli kvalt.
Du vil også oppleve problemer med hukommelsen og kan oppleve blackout, slik at du ikke husker noe fra det som skjer. Det er en sammenheng mellom blackout og hvor raskt du drikker. Hvis du drikker raskt, og for eksempel shotter sprit, vil sjansene for blackout øke.
Over 2.0 i promille
Du får enda dårligere kontroll over kroppen din og over hva du sier og hva du gjør. Pusten kan bli ustabil, og du kan miste kontroll over urinblæra og tisse på deg. Du vil få store problemer med hukommelsen og kan falle i søvn eller miste bevisstheten.
For høy promille kan være livsfarlig. Du kan få alkoholforgiftning, bli bevisstløs og miste kontrollen over pustesenteret. I verste fall kan alkoholforgiftningen føre til at du dør. Det er derfor svært viktig at du ringer 113 og ber om hjelp hvis du mistenker at noen har drukket for mye alkohol.
Hva gjør du hvis noen kollapser av alkohol?
For høy promille kan i verste fall være dødelig. Hvis du er bekymret for noen, kan du se etter disse tegnene:
Er personen bevisstløs?
Lar ikke vedkommende seg vekke?
Puster personen dårlig?
Har personen tisset på seg?
Har personen tatt andre rusmidler enn alkohol?
Har personen hodeskader?
Hvis du kan svare ja på noen av disse spørsmålene, må du ringe 113 og be om hjelp. Husk at det er bedre å ringe en gang for mye enn en gang for lite.
Vold og utagerende adferd
Det er en klar sammenheng mellom bruken av alkohol og ulykker, vold og seksuelle overgrep, og det er mange ulike årsaker til disse sammenhengene. Alkoholen kan for eksempel gjøre deg mer aggressiv og dårligere i stand til å vurdere sosiale situasjoner, noe som kan gjøre at du lettere havner i en slosskamp.
Når du drikker, blir du også mer impulsiv, mindre kritisk og får dårligere kroppskontroll. Det er derfor økt sjanse for at du havner i en ulykke. Forventningene til hvordan du skal oppføre deg kan endres når du drikker sammen med venner. Derfor kan det også være at du gjør noe du ellers aldri ville ha gjort.
Det er også økt sjanse for at du kan få varige fysiske skader eller bli offer for seksuelle overgrep når du drikker. Flere opplever også at de selv gjør seksuelle handlinger som de angrer på i ettertid.
Drikkevett
Hva kan du gjøre for å få en god opplevelse av alkohol? Det kan være lett å drikke for mye eller skade seg selv og andre når du drikker. RUSinfo har derfor laget noen tips til hvordan du kan få en bedre opplevelse og unngå skadevirkninger.
Drikkevettreglene
Planlegg før du skal ut og drikke: Tenk gjennom hvor mye du vil drikke og hva du vil drikke, og forsøk å holde deg til det!
Begrens inntaket av brennevin/sprit. Dropp shotting!
Spis godt før du drikker og ikke drikk på tom mage. Drikker du på tom mage, øker risikoen for å miste kontrollen.
Ikke drikk for fort! Ta et glass vann, juice, eller annen alkoholfri drikke mellom hver enhet alkohol du drikker.
Bruk erfaringene dine! Vi er alle forskjellige og tåler ulike mengder alkohol.
Husk at kvinner vanligvis tåler mindre alkohol enn menn.
Ikke gå alene, men avtal på forhånd med en venn. Kjenner du at du blir så beruset at du vil ha problemer med å ta vare på deg selv, er det greit å vite at noen holder et øye med deg og eventuelt følger deg trygt hjem.
Det er ingen skam å tåle minst! Ikke la deg bli revet med i konkurransen om å tåle mest.
Vis respekt for alkohol og alkoholens virkning. Vold, aggresjon, hemningsløs oppførsel og ulykker skjer ofte i beruset tilstand.
Vær rustet til å tåle alkohol. Er du syk, stresset, har sovet dårlig eller bruker medisiner, tåler du mindre alkohol enn når du er frisk og uthvilt.
Sett deg et langsiktig mål. Kanskje du vil ha en hvit måned? Får du det ikke til den første gangen, forsøk igjen!
Lytt til erfarne folk. Har du spørsmål kontakt RUSinfo på telefon 915 08588, chat med dem eller send dem spørsmål på hjemmesida deres.
Kilde:
RUSinfo. (u.å.). Drikkevettregelene. Hentet 26. januar 2024 fra https://rusinfo.no/fakta-om-rusmidler/fakta-om-alkohol/drikkevettreglene/
Bakrus
Mange kan føle seg uvel og nedstemt dagen etter at de har drukket. Du kan oppleve hodepine, uvelhet og kvalme. Du kan også oppleve uro over hva du har sagt og gjort når du var ruset. Siden alkohol svekker hukommelsen, kan du ha vansker for å huske alt som skjedde dagen før.
Det er flere årsaker til bakrus. Når du drikker, venner hjernen seg til alkoholen. Når du slutter å drikke, må hjernen klare seg uten alkohol. Dette er vanskelig og fører til en fysisk abstinensreaksjon som skaper ubehag. Noe av bakrusen kan også skyldes dehydrering og søvnmangel. Alkohol er vanndrivende og kan føre til dårligere søvn. Noen vil også kunne reagere negativt på tilsetningnsstoffer i alkoholholdige drikkevarer og få økt ubehag på grunn av det.
Hvordan unngå bakrus?
Drikk mindre.
Drikk vann eller noe annet alkoholfritt ved siden av for å unngå at kroppen blir dehydrert.
Spis mat mens du drikker.
Ikke legg deg til å sove på stigende rus. Unngår du det, øker du sjansen for å sove bedre.
Skadevirkninger av alkohol
Alkohol har en rekke skadevirkninger, og nyere forskning har vist at selv litt alkohol kan være skadelig.
På kort sikt fører alkohol til at du øker risikoen for å bli utsatt for vold og ulykker. Hvis du drikker for mye, risikerer du også å bli alkoholforgiftet og hemme pustesenteret i hjernen.
På lengre sikt vil bruken av alkohol øke risikoen for en lang rekke sykdommer som kreft, hjerneslag, leversykdommer og høyt blodtrykk. Hvis du drikker for mye og for ofte, risikerer du også å bli avhengig.
Alkohol vil også svekke effekten du har av trening og fysisk aktivitet. Hvis du drikker etter at du har trent, vil kroppen bruke lenger tid på å erstatte væsketapet. Du vil prestere dårligere dagen etter at du har drukket, og på lengre sikt vil alkoholen føre til at du får dårligere utbytte av trening.
Denne artikkelen er skrevet i samarbeid med RUSinfo.
Kilder
Av-og-til. (2021, 10. juli). Slik er alkohol sin påvirkning på kroppen. https://avogtil.no/fakta/alkohol-virkning-kroppen/
Helsedirektoratet. (2022, 21. september). Dette skjer i kroppen når du drikker alkohol. https://www.helsenorge.no/alkohol/alkoholens-virkning-pa-kroppen/
Oslo Universitetssykehus. (2023, 4. august). Alkoholpromille - eksempler på beregning. https://oslo-universitetssykehus.no/fag-og-forskning/nasjonale-og-regionale-tjenester/rettsmedisinske-fag/alkohol-og-rusmidler/alkoholpromille-eksempler-pa-beregning
Oslo Universitetssykehus. (2017, 8. januar). Virkninger av alkohol på sentralnervesystemet og kroppen forøvrig. https://oslo-universitetssykehus.no/fag-og-forskning/nasjonale-og-regionale-tjenester/rettsmedisinske-fag/alkohol-og-rusmidler/virkninger-av-alkohol-pa-sentralnervesystemet-og-kroppen-forovrig
Pedersen, W. (2015). Bittersøtt. Nye perspektiv på rus og rusmidler. (3. utg.) Universitetsforlaget.
RUSinfo. (u.å.). Drikkevettregelene. Hentet 26. januar 2024 fra https://rusinfo.no/fakta-om-rusmidler/fakta-om-alkohol/drikkevettreglene/
RUSinfo. (u.å.). Virkninger og bivirkninger av alkohol. Hentet 26. januar 2024 fra https://rusinfo.no/fakta-om-rusmidler/fakta-om-alkohol/virkninger-bivirkniner-alkohol/