Forelskelse og forhold
Psykologer som har forsket på følelser, sier at forelskelse består av tre grunnfølelser: ømhet, interesse og glede. Hvis du ønsker at en forelskelse skal bli sterkere mellom dere, kan du prøve å vise mer ømhet, interesse og glede.
Hvis du har mye av primærfølelsene ømhet, glede og interesse for en person, så er du antakelig i ferd med å bli forelsket. Kanskje føler du deg oppstemt og lykkelig bare ved å tenke på den andre. Andre tegn på forelskelse kan være at du føler på savn og tristhet når det er avstand mellom dere.
En forelsket person kan blant annet kjenne økt puls, kribling i magen, få varme kinn, større pupiller og føle seg liksom beruset. Under en forelskelse kan det skje kjemiske endringer i hjernen, sier hjerneforskere. De har sett likheter mellom en forelsket hjerne og en hjerne påvirket av rusmidler. Begge tilstander kan gjøre at hjernen produserer flere kjemiske signalstoffer, blant annet dopamin. Det kalles for lykkehormon og er en av grunnene til at vi kan gå inn i en “boble” eller være i en “tåke” når vi er forelsket.
Det er flere følelser i sving når vi merker at vi blir forelsket. Det er vanlig å kjenne på litt sjalusifølelser, for den følelsen handler om at vi er bekymret for å miste den andre. Men vi kan ikke presse andre til å bli forelsket i oss. Hvis den andre ikke er forelsket i deg, utløses en rettighet – retten til privatliv og retten til frihet fra tvang. Du har ansvar for å kontrollere deg, slik at du ikke krenker den andres rett på frihet og respekt.
Noen trives med avstandsforelskelse, og det er også en viktig erfaring. Andre tar mot til seg og viser interesse, ømhet og glede overfor den andre. Det er modig å ta initiativ og spørre om en date, og det er vanlig at et vennskap kan utvikle seg til en forelskelse. Derfor er det et smart sted å starte hvis du lurer på om dere passer sammen. Det er tøft å spørre om følelser. Snakker du om følelser med den du er interessert i, kan du få vite på hvilke måter dere er interessert i hverandre, og dere kan unngå misforståelser.
10 tips til å få seg en kjæreste
Våg deg ut og møt folk på din egen alder. Ta initiativ.
Vis positiv interesse for den du er tiltrukket av. Gi ros.
Foreslå et møte og spør om dere kan treffes flere ganger.
Ikke vær selvsentrert. Lytt mer enn du snakker.
Spør hva den andre mener og tenker om ting.
Respekter ulike meninger. Det er ikke nødvendig å være helt like.
Finn noe dere kan le av sammen. Smil og humor kan styrke samholdet.
Nærme deg den andre fysisk gradvis og hensynsfullt.
Prøv å kysse forsiktig og se om det blir godt mottatt.
Respekter den andres grenser.
OPPSUMMERT: Få folk til å føle seg vel!
Det er forskjell på å være kåt og å være forelsket, men begge deler er unikt for deg. Svaret på hva du blir kåt av og hvem du blir forelsket i, får du ved å lytte til egne følelser, men det kan ta litt tid å bli kjent med disse følelsene. Det er ikke uvanlig å være forelsket uten å være kåt og kåt uten å være forelsket.
I alle relasjoner skal det være respekt, rettferdighet og likeverd. I praksis betyr det at begges interesser og ønsker skal telle like mye – ha like stor oppmerksomhet. Når det ikke skjer, tar ofte forhold slutt. Mange har sluttet å være forelsket fordi de har ikke følt seg sett, hørt og tatt hensyn til. Vil du styrke en forelskelse, bør du investere i felles tid, god nærhet og begges interesser.
I starten når du er veldig forelsket i en person, er du nesten “beruset”. Da kan det hende at du ikke merker at forholdet ikke er så bra. Kanskje var forholdet bra i starten, men så ble det usunt og destruktivt. Blir du behandlet dårlig, har du grunn til å bryte forholdet.
Å forbli hos en kjæreste som ikke respekterer deg, kan gå ut over både den fysiske og psykiske helsen din. Du kan merke det på ulike måter, blant annet gjennom vondt i kroppen, mageknip, hodepine, søvnproblemer, motløshet, redusert selvtillit, konsentrasjonsproblemer og tristhet. Nedenfor kan du lese noen tegn på gode og dårlige forhold.
Typiske kjennetegn på et godt forhold
mye moro
snillhet
spenning
vennlighet
likeverd
rettferdighet
tillit
ro
trygghet
tilfredsstillende seksuelle aktiviteter
OPPSUMMERT: Du kjenner glede og får energi når dere er sammen.
Typiske kjennetegn på et dårlig forhold
usikkerhet
utrygghet
latterliggjøring
kontroll
mye sjalusi
mye skam
stress
press
tvang
utilfredsstillende seksuelle aktiviteter
OPPSUMMERT: Du kjenner frustrasjon og tappes for energi når dere er sammen.
Det kan ofte være lurt å finne noen du stoler på når du vil snakke om forelskelser og forhold. Det kan være venner, slektninger og familie. Enkelte kan synes det er lettere å snakke med noen i en kontakttelefon eller en chattetjeneste, for eksempel:
Det finnes også flere andre på skolen, og utenfor, som du kan ta kontakte:
Er du usikker på om du er i en sunn relasjon? Ta en test på ungerelasjoner.no og les mer om hva du kan gjøre hvis du er i en usunn relasjon.
Helseutvalget (2021, 22. oktober). Forelskelse. https://www.helseutvalget.no/kunnskap/forelskelse
Knudsen, A. K. (Programleder). (2018 - nåtid). Følelsenes anatomi 1:4, 2:4, 3:4 og 4:4. EKKO - Samfunnspodden NRK. https://bit.ly/3kSxmRD
Lein, M. (2011, 14. februar). Forelsket, men hvorfor? Norsk Helseinformatikk (NHI.NO). https://nhi.no/livsstil/egenomsorg/forelsket-men-hvorfor/
Sandø, S. (Programleder). (2016 – nåtid). Forelskelse. NRK TV. Newton. https://bit.ly/3DxTGqZ
Westeng, K. (2019, 14. januar). Hva er forelskelse? Psykologer avliver fire myter. Nettavisen, Samliv. https://bit.ly/3oGVV55