Hopp til innhold
Fagartikkel

Kjønn, seksualitet og kropp: Grensesetting

Hvordan sette grenser for din kropp og seksualitet? Mange kan føle på et sterkt press når det gjelder hva man skal gjøre og være med på, og det er ikke alltid like lett å sette grenser for seg selv og andre.

Press på flere plattformer og arenaer

Forskjellige typer press på kropp og seksualitet skjer på flere forskjellige arenaer.

Press på å ha sex eller seksuell utforsking kan skje på fester eller i andre sosiale sammenhenger. Samtidig vet vi at mye av dette presset skjer i stadig større grad på sosiale medier. Dette presset innebærer også kroppspress i form av nakenbilder. Flere og flere får tilsendt uønskede nakenbilder, eller føler press til å dele nakenbilder selv. En undersøkelse fra 2020 viser at 42 prosent av unge mellom 13 og 18 år har mottatt nakenbilder, og mange får bilder på nett fra folk de ikke kjenner. Andelen som mottar nakenbilder er høyest blant jenter.

Et annet område handler om skjellsord – både i form av skjellsord som blir slengt ansikt til ansikt, og på internett eller sosiale medier. Vi vet at skjellsord knyttet til seksualitet, kjønn og kropp har blitt mye mer vanlig.

Du bestemmer

Husk at det er du selv som bestemmer om du vil være med på ting som du føler press til å gjøre, enten det gjelder å dele eller bli med på ting. Det er du selv som skal samtykke å ha sex med noen, og det er du selv som kan si nei. Et nei er alltid et nei. Uansett.

Samtykke og ikke-samtykke har blitt sammenliknet med det å takke ja eller nei til te. Se denne videoen med hvor Jonis Josef hvor te-videoen første gang har blitt oversatt til norsk.

Lovene hjelper deg

Lovene våre hjelper deg blant annet når det gjelder hva som er greit å dele og ikke. I straffeloven kan du lese at det ikke er lov å sende seksualiserte bilder til noen under 16 år, eller til noen over 16 år som ikke har gitt samtykke til det. Har du ikke samtykket til å få tilsendt f.eks et dickpic, så er det ulovlig å sende det til deg. Det samme gjelder om du sender nakenbilde av deg til noen andre. Har du fått et nakenbilde av kjæresten din eller sendt et til hen, så kan det være greit, men husk at du ikke har lov til å dele det videre. Tenk over hva som kan skje hvis det blir slutt med kjæresten din, og du vet at vedkommende sitter på nakenbilder av deg. Ville du syns at det er greit?

Har du blitt presset til sex uten samtykke, er dette voldtekt og straffes som seksuallovbrudd etter straffeloven. Det er også et seksuallovbrudd om du blir presset til å gjøre andre seksuelle handlinger uten at det er gjennomført samleie.

Husk at den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Dette er også noe som er lovbestemt i straffeloven. Den skal beskytte barn mot å bli utsatt for seksuelle overgrep fra voksne, og også beskyttes fra å ha sex før de selv er klare for det. Dette gjelder heller ikke bare samleie, andre seksuelle handlinger er også beskyttet av den samme loven om du er under 16 år. Hvis du er under 16 år og har sex med noen som er over 16 år, så kan han eller hun i verste fall straffes med fengsel. Samtidig sies det at dette kan bortfalle om de som har hatt sex er omtrent like gamle i alder og utvikling.

Kilder

CC BY-SA 4.0Skrevet av Inga Berntsen Rudi.
Sist faglig oppdatert 28.05.2020