Hopp til innhold

Oppgaver og aktiviteter

Caser om økonomi for unge

Hvordan skal unge klare å få pengene til å strekke til, gjøre noe litt ekstra en gang i blant og håndtere uplanlagte kostnader? Jobb med disse casene for å bli mer bevisst på økonomiske prioriteringer.
Hender holder pengemynt. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Jobb med casene

Jobb i små grupper, i par eller alene. Jobb med alle eller noen bestemte caser, skriv notater underveis. Gå gjennom casene i plenum etterpå, eller lever inn notatene til læreren.

Du kan jobbe med disse oppgavene på to måter
  • Du kan jobbe for deg selv og ta utgangspunkt i din økonomiske situasjon.

  • Du kan dikte opp en egen person. Bestem deg for
    • navn, kjønn og utseende
    • alder og bosted
    • interesser og fremtidsplaner

Du kan for eksempel velge at du Kristian som er 19 år, nettopp ferdig med videregående og i ferd med å flytte til Trondheim for å studere økonomi på BI.

Hybelliv og prioriteringer

Noen av dere bor på hybel, andre bor hjemme. Noen scenarioer er aktuelle for dere som bor på hybel nå, og noen kan bli det for dere som skal flytte hjemmefra om få år, for eksempel for å studere. Se for deg at du bor for deg selv.

Case 1

Du har 107 kroner igjen på bankkortet og det er tre dager til stipendet kommer. Du har et halvt brød, smør og jus, og en pose med tomatsuppe i matskapet. Du trenger mat fram til stipendet kommer. Hva skal du handle, hva vil kostnaden bli?

Case 2

Du har 500 kroner i uka til mat og annet som kafé, kino og lignende. Hvis du spiser litt enkelt har du 100–150 kroner til noe ekstra i uka. Nå har du fått en Snap fra noen i klassen om å bli med på bowling og restaurant i morgen. Det vil koste cirka 300 kroner. Hva gjør du?

Case 3

Etter at du har betalt husleia, har du 2300 kroner å klare deg på i måneden. Hvordan vil du bruke disse pengene? Du betaler fast 199 kroner for telefonabonnementet ditt. Pengene skal rekke til mat, eventuell kino, kafé, restaurant, gaver og nye klær. Hvordan skal du bruke resten av pengene denne måneden?

Case 4

Du har vunnet 1000 kroner i et flaxlodd som du fikk av et familiemedlem. Ekstrapengene kommer godt med, hva vil du gjøre med dem?

Case 5

Du har kommet halvveis til neste stipendutbetaling, og du har 1100 kroner igjen denne måneden. Alle faste avgifter er betalt. Det er nå meget gode tilbud på din lokalbutikk med varer du kjøper ofte, men det gjelder store forpakninger og vil koste en del. Besparelsene du gjør kan du nyte godt av neste måned, siden du da har mye mat tilgjengelig og kan bruke pengene til noe annet. Det gjør deg ganske blakk de to neste ukene. Skal du kjøpe litt eller mye på tilbud? Hva gjør du?

Case 6

Mobilen kan ryke, du kan bli invitert med på noe som koster penger, plutselig trenge et nytt plagg, inviteres i bursdag eller få en annen uventet utgift. Som i case 3 har du 2300 kroner til rådighet hver måned, hvor mye kan du sette av til uforutsette utgifter?

Ungdomstid og ønsker

Case 7

En ny årstid er på vei, og du har lyst på nye sko (700 kr) og ny jakke (800 kr) som passer denne årstiden. De du har fra i fjor er hele, men begynner å få en litt utdatert look. Du har 1000 kroner til å bruke på nytt tøy denne måneden, hva prioriterer du?

Case 8

Flere av vennene dine skal på språkskole neste sommer, og det vil koste 10.000 kroner. Du har også lyst til å dra. Du har 15.000 kroner på sparekontoen, og foreldrene dine vil at du kan bruke maks 5.000 av sparepengene og ellers skaffe deg pengene på annet vis. Hva ville du gjort? Lett etter jobb, ønsket deg penger til språkreisen til jul eller bursdag, valg bort andre ting gjennom året som færre klær, kinobesøk osv. eller droppet turen?

Case 9

Du har nettopp fått ny mobil i bursdagsgave fra familien, og du vet at økonomien er litt dårlig hjemme nå. Uheldigvis faller mobilen ned i bakken og får en sprekk i skjermen. Du kan bruke den, men det ser ikke fint ut, og på et tidspunkt vil den bli verre og ikke mulig å bruke lenger. Hva gjør du nå?

CC BY-SASkrevet av Stina Åshildsdatter Grolid.
Sist faglig oppdatert 18.02.2020

Læringsressurser

Pengesmart – personlig økonomi