Hopp til innhold

Fagstoff

Fotball og politikk

Idrett og politikk kan være nært knyttet til hverandre. Her er to eksempler fra fotballen.

Ewood park i Blackburn, 28. april 1894

Vinneren av den engelske andredivisjonen, Liverpool, skal møte sisteplassen fra førstedivisjon, Manchester-laget Newton Heath. Foran 5000 frammøtte tilskuere skal de to lagene kjempe om en plass i den kommende sesongens øverste divisjon. Allerede tidlig i kampen tar Liverpool kommandoen og skårer to mål før pause. Newton Heath makter ikke å skåre i andre omgang. Liverpool vinner 2–0 og rykker dermed opp.

Gammelt lagbilde av fotballlag med grønne og gule drakter. Kolorert svart/hvitt-foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Åtte år etter denne kampen byttet Newton Heath navn til det vi i dag kjenner klubben som – Manchester United. De to klubbene har spilt over 200 kamper mot hverandre og er begge blant verdens mest berømte og suksessfulle fotballklubber.

Retten til å spille i den øverste divisjonen var imidlertid ikke det eneste som betydde noe for de to lagene og deres tilreisende supportere. Bare noen måneder tidligere hadde Manchester Ship Canal åpnet – kanalen som koplet de to byene direkte sammen til vanns. Byggingen av kanalen hadde imidlertid ikke vært enkel. Forslaget om bygging hadde vært diskutert i det britiske parlamentet mer enn ti år tidligere, men blitt nedstemt på grunn av politisk motstand fra byen Liverpool. Grunnen var at Liverpool hadde store tollinntekter, ettersom all skipstrafikk i regionen måtte innom deres havn.

Estadio Azteca i Mexico by, 22. juni 1986

Klokken er 12, sola steker, varmen er nesten uutholdelig. For at så mange europeiske TV-seere som mulig skal kunne følge VM-kampene direkte, har flesteparten av mesterskapets kamper hatt avspark midt på dagen. På grunn av den varslede heten har det argentinske støtteapparatet kjøpt nye, lysere drakter til akkurat denne kampen. Skal de slå England, kan de ikke bruke de mørkeblå draktene de har spilt med tidligere i turneringen.

Fotballspilleren Diego Maradona løfter trofé omgitt av menneskemengde og tusenvis av tilskuere i bakgrunnen. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Fire år før kampen hadde argentinske tropper invadert den britiskkontrollerte øygruppa Falklandsøyene utenfor det søramerikanske fastlandet. Den væpnede konflikten varte i over to måneder før britene beholdt kontrollen over øyene. Over 900 mennesker mistet livet, 649 av dem var argentinske. Forholdet mellom de to landene var bittert og anspent.

Kvartfinalen mellom Argentina og England i 1986 huskes for tre ting: Diego Maradonas 1–0-skåring med hånden, som han senere kalte "Guds hånd", Diego Maradonas 2–0 skåring med et av fotballhistoriens mest kjente dribleraid og konflikten mellom de to landene etter krigen fire år tidligere.

Idrett og politikk – hånd i hånd

Kampene mellom Liverpool og Newton Heath i 1894, og mellom Argentina og England i 1986, er bare to av mange eksempler på hvordan idretten og samfunnslivet går hånd i hånd. Det som skjer utenfor banen, forsterker betydningen av det som skjer på banen. Sporten blir hevet til å bli noe mer enn bare et ballspill, et kappløp eller hvilken som helst fysisk konkurranse. Dette samspillet mellom idrett og politikk kan i mange tilfeller være med på å mytologisere de store øyeblikkene, altså å forsterke betydningen av dem. Det samme samspillet kan også gjøre det fristende for regimer, politikere eller selskaper å bruke idretten til å pynte på sitt eget rykte.

CC BY-SASkrevet av Are Fridtjof Førsund.
Sist faglig oppdatert 10.02.2023

Læringsressurser

Sportsvasking