Hopp til innhold

Fagstoff

Arealet mellom grafer

Vi kan også regne ut arealet mellom to grafer ved hjelp av integraler.

Vi har tegnet grafene til de to funksjonene f og g gitt ved

Grafene til to andregradsfunksjoner med navn f og g. Grafen til f har et toppunkt, mens grafen til g har et bunnpunkt. Grafene krysser hverandre i to punkter, slik at det dannes et område mellom grafene. Dette området er markert med grønn farge. Skjermutklipp.

fx = -x2+12x+10gx=x2-12x+50  

Begge grafene er over x-aksen i det angitte området. Hvordan kan vi beregne arealet av området mellom grafene, som er skravert med grønt på figuren?

Svar

Området som er markert med grønt på figuren over, avgrenses av to loddrette linjer som går gjennom skjæringspunktene mellom grafene. Vi kan finne dette arealet som differansen mellom området under f, som er skravert med blått, og området under g, som er skravert med svart.

To koordinatsystemer med de samme to grafene i begge. I koordinatsystemet til venstre er arealet under den øverste grafen markert. I koordinatsystemet til høyre er arealet under den nederste grafen markert. Skjermutklipp.

Vi finner først skjæringspunktene mellom grafene.

fx = gx-x2+12x+10 = x2-12x+50-2x2+24x-40 = 0

x=-24±242-4·-2-402-2=-24±16-4

x = 2    x = 10

Nå vet vi at områdene avgrenses horisontalt av linjene x=2 og x=10. Dersom vi regner ut 210fx dx, får vi arealet som er skravert med blått på figuren til venstre. Tilsvarende får vi arealet som er skravert med svart på figuren til høyre, ved å regne ut 210gx dx.

To koordinatsystemer med de samme to grafene i begge. I koordinatsystemet til venstre er arealet under den øverste grafen markert. I koordinatsystemet til høyre er arealet under den nederste grafen markert. Skjermutklipp.

Arealet av området mellom grafene er da

A = 210fx dx-210gx dx=210fx-gx dx  =210-x2+12x+10-x2-12x+50 dx  =210-2x2+24x-40 dx=-23x3+242x2-40x210=4003+1123=5123

Vi starter her med integralet som er avgrenset av den øverste grafen og trekker fra integralet som er avgrenset av den nederste grafen.

Hva skjer hvis du gjør omvendt?

Svar

Hvis vi gjør omvendt, starter vi med integralet til den nederste grafen og trekker fra integralet til den øverste grafen. Da vil vi få et negativt integral med den samme absoluttverdien. Akkurat som vi har sett tidligere, finner vi arealet ved å bruke absoluttverdien til integralet.

Beregninger i CAS, fire linjer. I linje 1 er det skrevet f av x kolon er lik minus x i andre pluss 12 x pluss 10. Svaret er det samme. I linje 2 er det skrevet g av x kolon er lik x i andre minus 12 x pluss 50. Svaret er det samme. I linje 3 er det skrevet IntegralMellom parentes f komma g komma 2 komma 10 parentes slutt. Svaret er 512 delt på 3. I linje 4 er det skrevet IntegralMellom parentes g komma f komma 2 komma 10 parentes slutt. Svaret er minus 512 delt på 3. Skjermutklipp.

Vi kan kontrollere resultatet ved å beregne det samme integralet i GeoGebra. Vi bruker IntegralMellom(<Funksjon>,<Funksjon>,<Start>,<Slutt>).

Vi ser at rekkefølgen vi angir funksjonene i, har betydning også i CAS. Vi får positivt resultat når vi angir f først, og negativt resultat når vi angir g først. Absoluttverdien er den samme i begge tilfellene.

Grafer som veksler på å være øverst

Hvordan beregner vi arealet når grafene veksler på å være øverst i det området vi ønsker å beregne arealet?

Forklaring

Hvis grafene veksler på å være øverst, må vi beregne det bestemte integralet område for område.

Test gjerne dette ut med ulike funksjoner i GeoGebra eller manuelt. Du kan for eksempel bruke funksjonene fx=sinx og gx=-sinx og beregne arealet mellom de to grafene fra x=0 til x=π og fra x=π til x=2π. Undersøk også hva som skjer hvis du beregner arealet fra x=0 til x=2π i en regneoperasjon.

Grafene til f av x er lik sin x og g av x er lik minus sin x. Områdene mellom grafene fra x er lik 0 til x er lik 2 pi er markert. Skjermutklipp.

Oppsummering

La fxgx for xa, b.

Arealet mellom grafene fra x=a og x=b er

A=abfx-gx dx

Film om beregning av areal av et område mellom to grafer

CC BY-SASkrevet av Vibeke Bakken, Stein Aanensen og Olav Kristensen.
Sist faglig oppdatert 17.06.2022

Læringsressurser

Bestemte og ubestemte integraler