Hopp til innhold

Fagstoff

Planlegging av prosjektet ditt

I et prosjekt som går over tid, og som består av mange trinn, kan du lett feilberegne hvor mye tid du har til rådighet. Ved å legge en god plan kan du sørge for at du kommer i mål uten altfor mye stress.

Hvordan bør du begynne?

Etter hvert som du får erfaring med å jobbe i kreative prosesser, blir det lettere å planlegge arbeidet. Det første du må gjøre, er å sjekke hvor lang tid du har på prosjektet ditt. Større prosjekter er viktigere å planlegge enn små.

Tenk gjennom alle gjøremålene du har i prosjektet. Sett av god nok tid til alle. Spesielt er det bra med lengre tid på selve hovedoppgaven. Det kan for eksempel være å utarbeide et maleri.

Her får du en oversikt over punkter du muligens må sette av tid til i planen din.

Når du får oppgaven

Følg nøye med når oppgaven presenteres, og noter stikkord mens du lytter. Kanskje det dukker opp spørsmål under presentasjonen. Skriv dem ned, og still dem når du får anledning. Start på dokumentasjonen med en gang. Å beskrive oppgaven er en fin begynnelse på den.

Undersøk fakta og finn inspirasjon

Finn ut hva du kan fra før om det temaet du skal jobbe med. Søk etter inspirasjon og saml inn mye materiale. Du kan få bruk for det, selv om noe sannsynligvis må forkastes. Ha inspirasjonen din med i dokumentasjonen.

Lag et tankekart

Når du får en viss oversikt over temaet, kan du sette opp et tankekart. Få med hovedpunkter og flere underpunkter. Jobb gjerne med tankekartet i flere runder. Det kan være du kommer på mer som bør være med underveis i arbeidet ditt. Ha tankekartet med i dokumentasjonen.

Beskrevet i bildeteksten. Foto.

Sett opp et inspirasjonsark (moodboard)

Når du har funnet mange bilder du vil bruke som inspirasjon, kan du sette opp et utvalg av dem på et ark eller i et digitalt dokument. Ha inspirasjonsarket med i dokumentasjonen.

Skisser til idéer

Lag flere raske skisser for mulige løsninger i prosjektet ditt. Skisser skal ikke være nøye utarbeidet og skyggelagt. Spar detaljarbeid til senere i prosjektet. Ha skissene med i dokumentasjonen.

Ei side i skisseboka til en kunstelev. Det er tegnet inn blomster, skyer og sopper i ulike stiler og fasonger. Foto.

Idéutvikling

Når du har landet på en idé, skal den utvikles videre. Tenk ut ulike versjoner av den samme idéen. Bruk gjerne ulike teknikker for å jobbe med idéene dine på ulike måter. En metode som kan hjelpe deg i gang, er SCAMPER-metoden. Ha idéutviklingen din med i dokumentasjonen.

Komposisjon og fargepalett

Lag utprøvinger for hvordan du vil komponere arbeidet, og test ut noen fargepaletter som kan være aktuelle. Ha utprøvingene dine med i dokumentasjonen.

En side i ei skissebok, beskrevet i bildeteksten. Foto.

Start på hovedoppgaven

Nå er du klar til å starte på det som skal bli det ferdige produktet. Hvis du nå har godt med tid, kan du konsentrere deg om å få dette til slik du ser det for deg. Du bør også legge inn litt tid for det du ikke har forutsett. Kanskje må du rette opp noe du ikke ble fornøyd med. Husk at dette òg tar tid. Fotografer underveis. Til slutt fotograferer du det ferdige resultatet. Ha det med i dokumentasjonen.

Refleksjon og egenvurdering

Skriv en tekst hvor du reflekterer over prosessen, og over hva du har lært. Se gjennom det du har gjort underveis for å huske det du har arbeidet med. Ha refleksjonsteksten med i dokumentasjon din.

Ferdigstill dokumentasjonen

Dette kan være fort gjort hvis du har jobbet systematisk med dokumentasjonen gjennom hele prosessen. (Det lønner seg.) Hvis ikke, må du huske at dette kan det ta lang tid å gjøre i etterkant. Ferdigstill dokumentasjonen nå, og du kan levere oppgaven!

CC BY-SASkrevet av Bjørn-Ole Schjølberg.
Sist faglig oppdatert 07.08.2024

Læringsressurser

Forberedelse