Hopp til innhold

Oppgaver og aktiviteter

Eksperimenter med fargeklanger

I denne øvelsen skal du bli kjent med treklanger fra Ittens fargeteori. Du skal eksperimentere med farger, form og komposisjon. Jobb raskt, uten å tenke for mye på hva du tegner. Alle former for uttrykk er greit her. Ofte finner du noe underveis som du kan ta med deg videre til nye prosjekter.
Fargesirkelen med en likesidet trekant i midten. Ved siden av er det fire rekker med tre og tre farger. Hver av disse rekkene er en treklang. Illustrasjon.

Del 1: Sett opp rutene

Tips om denne metoden

I denne metoden setter du opp små ruter på ei side i skisseboka di eller på et eget tegneark. Fordelen med dette er at du:

  • kan komme over "skrekken for det blanke arket"

  • kan utforske idéskisser, teknikker, farger og komposisjoner i et lite format

  • kan eksperimentere og teste ut ulike idéer som forarbeid til et større prosjekt

Bruk denne metoden i oppgaver du skal jobbe med i framtida også. Størrelse og antall ruter kan du justere til det som passer prosjektet du skal jobbe med.

Oppsett

På et liggende A3-ark skal du tegne opp 3 x 3 ruter. Sett opp den første ruta 20 mm fra toppen av arket og 35,5 mm fra venstre side. Rutene skal ha en bredde på 105 mm og en høyde på 75 mm. Mellom rutene skal det være 17 mm. Bruker du disse målene, vil rutene få jevn fordeling på arket.

Dette kan virke pirkete og omstendelig, men gjør det til en vane å jobbe nøyaktig med oppsettet, slik som i denne øvelsen. Her er det bare rammene som følger et stramt oppsett. Innholdet i rutene kan du fylle etter din egen fantasi.

Del 2: Fyll rutene med en fargeklang

Velg tre farger som til sammen danner en treklang, eller en triade, som det også kalles. Hjørnene i en likesidet trekant vil peke på tre farger som danner en treklang. Se på figuren over.

Når du har valgt en fargeklang, skal du finne de tre fargene med de redskapene du vil bruke i øvelsen. Nå skal du ut fra din egen fantasi tegne linjer, former og kruseduller med den første fargen. Ei og ei rute, til alle de ni rutene har et innhold med denne fargen.

Neste skritt er å gjøre det samme, men med farge nummer to. Når du er ferdig med det, skal du gjøre tilsvarende med den tredje fargen.

En malerkost, en blandepalett og ei blokk med akvarellpapir hvor det er malt abstrakte former i rødfiolett, guloransje og blågrønt. Foto.

Del 3: Legg til detaljer

Nå står du fritt til å velge nye farger for å legge til flere detaljer i rutene. Tenk deg godt om og vurder bevisst hvordan eventuelle nye farger passer med den eksisterende fargeklangen.

Refleksjon

Se gjennom alle de ni rutene. Svar på spørsmålene under i skisseboka di.

  • Finner du ei rute du liker bedre enn de andre? I tilfelle, hva er det med denne du liker?

  • Er det noen teknikker eller uttrykk du har brukt, som du er spesielt fornøyd med?

  • Hvordan opplever du helheten når du ser på hele arket? Hva tror du det skyldes at det oppleves akkurat slik?

Relatert innhold

Fargesirkelen kan hjelpe deg til å finne gode fargesammensetninger. Itten brukte treklanger og firklanger til å finne fargeharmoni.

CC BY-SASkrevet av Bjørn-Ole Schjølberg.
Sist faglig oppdatert 05.05.2024

Læringsressurser

Ittens fargelære