Hopp til innhold

Fagstoff

Aleksandra Joners klessjokk

I NRKs serie Sløsesjokket tar Aleksandra Joner og programleder Christian Strand et dypdykk i klesindustrien, som er verdens nest mest forurensende industri. De får begge en aha-opplevelse.

Kleshaugene vokser

Tenk over

Hvor mange jeans har du i klesskapet ditt? Hvor mange T-skjorter har du? Hvor ofte bruker du egentlig de ulike klærne dine?

Hva tenker du etter å ha sett episoden ovenfor? Er du overrasket over hvor mye som skal til for å lage de plaggene du kanskje bruker kun noen få ganger?

Kleshaugene vokser og vokser. Ifølge Hilde Kjønstad, som er innkjøpsleder i Fretex, er nordmenn flinke til å donere klær, men ikke like flinke til å kjøpe brukt. Hun forteller videre at det kommer inn hele 50 tonn med klær til Fretex om dagen, men at bare 10 prosent av det de samler inn, blir solgt i butikkene deres.


De resterende 90 prosentene av det som blir samlet inn, blir eksportert til sorteringsanlegg i Europa, hvor bruktmarkedet er mye større enn i Norge. Hilde Kjønstad har uttalt følgende:

Vi skulle gjerne ha solgt mer brukt i Norge, men har dessverre ikke etterspørselen til det. Vi skulle gjerne sett at folk var like gode til å kjøpe brukt som til å gi til innsamlingsaktørene. Vi jobber for at det skal være inspirerende for folk å handle brukt tøy i våre butikker.

Tenk over

Hvorfor tror du at nordmenn er flinke til å gi vekk brukte klær – men ikke så flinke til å kjøpe brukt?

Fjong er et selskap som leier ut klær, og konseptet kan beskrives som en strømmetjeneste som lar deg abonnere på klær. Hos Fjong kan både privatpersoner, designere, butikker og leverandører leie ut klær.

Ambisjonen til Fjong er å være med på å endre måten vi konsumerer klær på. Å øke utnyttelsesgraden på antrekkene vil gagne både eierne og brukerne, i tillegg til at det er mye mer bærekraftig og økonomisk. I videoen nedenfor forteller gründeren av Fjong, Sigrun Syverud, mer om konseptet:

Tenk over

Kunne du tenkt deg å teste ut en strømmetjeneste som lar deg abonnere på klær – hvorfor / hvorfor ikke?

Hva kan være framtidas løsninger for å få en mer bærekraftig tekstilindustri? I den relaterte artikkelen nedenfor kan se Jenny Skavlan besøke et firma i Portugal som jobber med å gjøre avfall om til tekstiler.

Relatert innhold

Jenny Skavlan elsker klær og er samtidig opptatt av bærekraftige løsninger. Hva kan være framtidas løsninger for en mer bærekraftig tekstilindustri?

Kilde

Gaden, M. (2021, 13. januar). Alexandra Joner om klessjokket: – Jeg fikk det rett i fleisen! Hentet fra https://www.kk.no/mote/alexandra-joner-om-klessjokket---jeg-fikk-det-rett-i-fleisen/73277826?fbclid=IwAR2Iqk7FPQLPzJp2ZGRQOS2M0MQEkBsElZGtWdulv5NgpTxet3c7xm3Edkw

CC BY-SASkrevet av Elisabeth Thoresen Olseng.
Sist faglig oppdatert 13.01.2021

Læringsressurser

Konkurransemiddelet produkt