Hopp til innhold

Fagstoff

Hva er en tale?

Tale er en tekst som framføres for et publikum, gjerne ved litt høytidelige anledninger. Det finnes flere typer taler, og alle har sine sjangerforventninger. Felles er at teksten bør ha gjennomtenkt struktur og ha et tydelig budskap.

Taler kan ha mange ulike formål

Politiske taler skal oppildne og overbevise, og politikere må mestre alt fra korte appeller og debattinnlegg til store landsmøte-taler.

Leilighetstaler (anledningstaler) er taler ved ulike formelle og høytidelige anledninger. Slike taler skal kaste glans over ei spesiell anledning eller hedre en person, og de skal uttrykke det de frammøtte føler. Eksempler på leilighetstaler er 17. mai-taler og kongens og statsministerens nyttårstaler.

Alle bør kunne holde en tale

Men det er ikke bare politikere og medlemmene av kongefamilien som må lære seg å tale for forsamlinger. Også som privatpersoner er vi faktisk nødt til å holde leilighetstaler noen ganger i livet – i en konfirmasjon kanskje, i et bryllup, en bursdag, en begravelse, kanskje også i jobben. Å kunne si noen velvalgte, gode ord om en person er en viktig sosial ferdighet. En slik tale trenger verken være lang eller veldig original for å gjøre jobben sin, nemlig å glede eller trøste.

En god tale er gjennomtenkt og godt planlagt

I en tale er det orda som er viktigst. Av og til passer det godt å bruke bilder eller bakgrunnsmusikk, men først og fremst er det stemmebruk og kroppsspråk som skal understreke det som blir sagt med ord. I tillegg bør taleren kle seg på en måte som passer til anledninga.

CC BY-SASkrevet av Marion Federl.
Sist faglig oppdatert 24.04.2020

Læringsressurser

Taler