Hopp til innhold

Fagstoff

Vandresagn

Sagn kan vandre over landegrenser og oppstå i stadig nye versjoner, knytta til nye steder og nye mennesker. Vi kan finne mange norske vandresagn igjen i andre lands sagntradisjon.
En sjøorm stikker hodet opp av vannet i en innsjø. Illustrasjon.
Åpne bilde i et nytt vindu

Moderne vandresagn

Moderne vandresagn er en betegnelse som brukes på sagn om nyere hendinger og fenomener. Et annet begrep som betyr det samme, er vandrehistorie. De moderne vandresagna er også en del av den muntlige fortellertradisjonen og tilhører dermed folkelitteraturen. Historiene er lette å huske og takknemlige å fortelle, og dette gjør sagnsjangeren levende den dag i dag.

"Sikker kilde" skaper troverdighet

Som andre sagn gir moderne vandresagn seg ut for å være sanne. Når vi forteller en vandrehistorie, vil vi gjerne bli trodd på at den er sann. Derfor påstår vi ofte at hovedpersonen er en bekjent av en bekjent.

En annen måte å gi historien troverdighet på, er å hevde at den stammer fra en pålitelig kilde, som for eksempel en politimann eller en lege. Om historien har vært gjengitt i ei avis, er dette for mange en absolutt garanti for at den er sann. I våre dager formidles moderne vandresagn hovedsakelig gjennom medier som aviser og Internett.

Dessverre for alle godtroende tilhørere og fortellere er de fleste vandresagn mer eller mindre fri fantasi. Men ettersom det vanligvis er umulig å spore et vandresagn helt tilbake til kilden, kan man jo aldri være sikker. Kanskje de hendingene det fortelles om virkelig har funnet sted, en eller annen gang, ett eller annet sted i verden?

Urban legends

Moderne vandresagn kalles på engelsk "urban legends". Mens tematikken i den eldre sagntradisjonen var knytta til bondesamfunnet, er den i de moderne vandresagnene knytta til den moderne byvirkeligheten. Mange av sagna omhandler møter med det ukjente, og det fremmede blir sett i lys av fortellerens kultur.

Sannhet eller oppspinn: Det viktigste er uansett at historien vekker interesse, og at innholdet svarer til folks meninger og fordommer. Da er mulighetene store for at den blir ført videre fra munn til munn, fra land til land – stort sett med samme handling, men med stadig nye detaljer.

Har du hørt denne?

En mann ble funnet i død i dykkerdrakt, lang inni bushen i Australia. Etterforskninga viste at det hadde vært en skogbrann i området der mannen ble funnet. Brannhelikoptre hadde henta vann fra sjøen der mannen dykka, og etterforskerne mener forklaringa er at mannen har blitt fanga opp i de store vannposene som ble tømt ut over skogen.

Kjenner du andre slike utrolige historier? Har du sjekka om de er sanne, eller er de kanskje vandrehistorier som denne?

CC BY-SASkrevet av Anne Ely Thorenfeldt og Marion Federl.
Sist faglig oppdatert 05.10.2018

Læringsressurser

Folkediktning