Hopp til innhold

Oppgaver og aktiviteter

Lektor Rukla og Sinnapsykologen

Genanse og verdighet av Dag Solstad og Sinnapsykologen av Synne Sun Løes har et fellestrekk: Begge romanene åpner med hovedpersonens sammenbrudd. Hva er det som får en lektor på 1990-tallet og en psykolog på 2020-tallet til å gå av hengslene?
Nærbilde av Dag Solstad. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Del 1: En lærer som kaller elevene "fitte" og "flesketryne"

Romanen Genanse og verdighet av Dag Solstad handler om Elias Rukla som er lærer ved Fagerborg videregående skole. En helt vanlig arbeidsdag ender i katastrofe på denne måten:

De sto og måpte, urørlige omkring ham, men stadig på respektfull avstand. Flere av dem hadde matbokser i hendene, for det var midt i det store spisefriminuttet. Som gjennom en dis kunne han skimte ansiktene til de fremste av dem, merkverdig tydelig også. En stor blond pike så forbauset på ham, kunne han merke, og det gjorde også et par gutter fra avgangsklassen, ansiktene deres, som så latterlig forbauset ut, gjorde ham enda mer rasende. Han stirret på den store blonde piken. Fitte! ropte han. Spis maten din! Flesketryne! (Solstad, 1994, s. 40)

 1. Hvilket førsteinntrykk får dere av Elias Rukla etter å ha lest dette lille utdraget?

 2. Elias Rukla har oppført seg anstendig som lærer fram til dette utbruddet. Skriv ned en hypotese om hva som kan være årsaken til Ruklas sammenbrudd.

 3. Del hypotesene med hverandre.

Del 2: Hvorfor faller lektor Rukla?

En mannlig lærer sitter ved et kateter med masse bøker ved sida av seg. Han legger hodet i hendene og ser fortvila ut. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Lektor Ruklas sammenbrudd skjer på side 40 i romanen. Du finner boka Genanse og verdighet på Nasjonalbiblioteket.

 1. Les side 5–40 i romanen Genanse og verdighet. Det er fint om dere leser utdraget høyt i klassen.

 2. Skriv ned det du mener er årsaken til at Elias Rukla får et sammenbrudd. Du skal begrunne ved å vise til minst ett sitat fra romanen.

 3. Sammenlikn det dere har skrevet med svara til de andre i klassen.

 4. Les sitatet av Dag Solstad fra et intervju med i ham Skolefokus (under). Er dere enige med ham? Begrunn svaret.


Visst skal de kjede seg! Det skulle bare mangle om de ikke kjedet seg når kulturarven ble gjennomgått. Det hadde ikke vært mye til kulturarv hvis det ypperste vi hadde innen litteratur fullt ut ble forstått og verdsatt av 18 år gamle, umodne mennesker, med banale såpeoperadrømmer i hodet. Skal man strebe mot landets høyeste allmennutdannelse, kreves det blant annet at man setter seg inn i Ibsens diktning, siden Ibsen altså var norsk, og det skal være kjedelig! Her har det forresten skjedd en kolossal forflatning. I dag har man ikke engang vett til å skamme seg hvis man ikke forstår seg på Ibsen (Skjønsberg, 1995, s. 41–42)

Interessert i ei tolkning fra en "proff" litteraturtolker?

Hvis dere vil vite mer om Elias Ruklas sammenbrudd, kan dere se litteraturforsker Frode Helmich Pedersens løsning på hvorfor lektoren bryter sammen i foredraget hans om Genanse og verdighet på Litteraturhuset i Bergen ("Løsningen" fra 30:00 og ut foredraget).

Del 3. Sinnapsykologen

Portrett av Synne Sun Løes. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Romanen Sinnapsykologen (2021) av Synne Sun Løes handler om psykologen Idunn Jæger. I likhet med Elias Rukla åpner romanen med at hun bryter sammen like utenfor arbeidsplassen sin.

A. Drømmeyrket?

Psykolog er drømmeyrket for mange. For å komme inn på studiet må du ha nesten 6 i snitt. (Universitetet i Oslo, u.å.). Diskuter i klassen:

 1. Hvorfor tror dere mange ønsker å bli psykolog?

 2. Vet dere egentlig hva jobben som psykolog innebærer? Forklar.

B. En psykolog bryter sammen

 1. Les første del av romanen Sinnapsykologen på ISSUU (PDF). Les gjerne utdraget høyt i klassen.

 2. Skriv ned det du mener er årsaken til at Idunn Jæger får et sammenbrudd. Du skal begrunne ved å vise til minst ett sitat fra romanen.

 3. Sammenlikn det du har skrevet med svara til de andre i klassen.

Hva sier Synne Sun Løes selv om psykologens sammenbrudd?

Vil dere se hva forfatteren selv sier om Idunn Jæger? Se intervjuet "Eggkasting og nullvisjon" på Boktips.

Del 4: Sammenlikn Elias Rukla og Idunn Jæger

Skriv ei sammenlikning av Elias Rukla og Idunn Jæger. Du skal både sammenlikne måten sammenbruddet beskrives på (form) og årsakene til at de to karakterene bryter sammen.

Forslag til dybdelesning

Vil du gå i dybden på karakterer som bryter sammen? Mange av de mest kjente norske forfatterne har skrevet litteratur om personer som ytre sett lever vellykka liv, men plutselig bryter sammen. I tillegg til Genanse og verdighet kan vi anbefale:

Naiv. Super (1996) av Erlend Loe: En ung mann bryter sammen etter å ha tapt mot broren i krokket.

Doppler (2004) av Erlend Loe: En vellykka familiefar med god jobb bestemmer seg for å flytte ut i skogen og bli venner med elgen Bongo.

Nei og atter nei (2016) av Nina Lykke: Den skikkelige lektoren Ingrid har alt på stell: mann, to barn og fint hus. Men boka ender med fullt forfall, og hun ender opp med å flytte inn i bilen sin.

Full spredning (2019) av Nina Lykke: Fastlegen Elin er lei av både pasientene og mannen sin. Boka er også en satire over Norge og nordmenns "problemer".

Kilder

Skjønsberg, H. (1995). Elevene SKAL kjede seg! Skolefokus, 1995, s. 40–42.

Universitetet i Oslo. (u.å.). Psykologi (profesjon). Søknadsfrist og opptak. Henta fra https://www.uio.no/studier/program/psykologi-profesjon/opptak/

Relatert innhold

CC BY-SASkrevet av Åsa Abusland.
Sist faglig oppdatert 09.02.2022

Læringsressurser

Postmodernisme og realisme