Hopp til innhold

Oppgaver og aktiviteter

Camilla Colletts liv og forfatterskap i kontekst

Hvem var denne Camilla, som regnes som Norges første feminist? Undersøk flere kilder og lag en podkastepisode der du setter forfatterskapet hennes i kontekst.
En kvinne skriver med fjærpenn i ei bok. Fra boka kommer det bilder i tegneseriebobler: en flott mann med flosshatt, en person som kjemper med å holde hodet over vannet, og en kvinne ved et skrivebord. Illustrasjon.

Oppgave

Oppdraget er å lage en podkastepisode der lytteren skal lære mer om forfatteren og feministen Camilla Collett. Hvem var hun, hva var hun opptatt av, hva skrev hun om, og hvorfor skrev hun om det?

Del 1: Hva kan du fra før?

 1. Hva forbinder du med navnet Camilla Collett?

 2. Hvordan ser du for deg at folk levde i Norge på 1800-tallet? Hvordan så kjønnsrollene ut?

 3. Hva slags litteratur ble skrevet på 1800-tallet?

 4. Diskuter spørsmålene ovenfor i grupper og skriv ned noen stikkord: Hva er dere ganske sikre på, hva må dere sjekke med kilder, og hva har dere ikke noe kunnskap om?

Del 2: Undersøk flere kilder

Samarbeid om å finne informasjon til podkasten. Nedenfor har vi samla noen gode kilder og oppgaver som kan hjelpe dere til å lage en interessant podkast. I tillegg kan dere selvsagt søke opp andre kilder.

Fordel kildene i gruppa og noter ned stikkord mens dere ser og leser:

 1. Artikkel: Camilla Collett – en modig kvinne

 2. Artikkel: Camilla Colletts liv og forfatterskap

 3. Film: Camilla Collett som tegneserie – bak kulissene

 4. Artikkel: Kjerringa mot strømmen

 5. Artikkel: Demokrati – for alle?

 6. Leksikonartikkel, SNL.no: Camilla Collett

 7. Forfatterside, Bokselskap.no: Camilla Collett

 8. Temaartikkel, Kvinnehistorie.no: Camilla Collett – et feministisk forbilde

Del 3: Lag skisse til podkastepisoden

I grupper: Fortell hverandre hva dere har lært om Camilla Collett og samfunnsforholdene på 1800-tallet. Hva er mest interessant for lytterne å høre om, tror dere? Noe nytt, noe overraskende eller noe som forklarer hvorfor hun skrev som hun skrev?

Diskuter og sett opp en plan for podkastepisoden. Det er lurt å tenke at dere skal ha en tredeling: en innledning der dere presenterer temaet og problemstillingen, en hoveddel der dere drøfter temaet, og til slutt en avrunding der dere oppsummerer.

Del 4: Spill inn podkasten

I ressursene nedenfor får dere tips om hva som er viktig å tenke over når dere skal planlegge og spille inn podkastepisoden.

Relatert innhold

Få gode tips til arbeidet med podkast-oppgaven i disse videoene om podkaster og om lydredigering i gratis-programmet Audacity.

CC BY-SASkrevet av Marthe Johanne Moe.
Sist faglig oppdatert 04.05.2022

Læringsressurser

Poetisk realisme