Hopp til innhold

Fagstoff

Åndsverk, verkshøyde og dokumentasjon

For å bli regnet som et åndsverk må et kreativt arbeid ha verkshøyde. Dokumentasjon av den kreative prosessen brukes for å bevise eierskap og verkshøyde.
En person med  joggesko står foran en gul strek. Grense. Foto
Åpne bilde i et nytt vindu

Hva betyr verkshøyde? Og hva er et åndsverk?

I åndsverksloven heter det at en opphaver har rett til sitt eget verk. I loven står det også at et verk må ha verkshøyde. Det vil si at «en tilstrekkelig mengde original og skapende innsats» er lagt i arbeidet med verket. Da regnes det for å være et åndsverk.

Hva gjør et design til et åndsverk?

I en rettsak er det opp til domstolene å avgjøre om det er dokumentert «tilstrekkelig mengde original og skapende innsats» i hvert enkelt tilfelle.

Du må sannsynliggjøre at du har brukt mer enn noen minutter på å skrive ned et ord med en eksisterende font og deretter satt ordet inn i en sirkel. Hvis ikke, er det tvilsomt om retten vil mene at det er nok original eller skapende innsats.

Dokumenterer du at designet er resultat av en omfattende skisse- og designprosess, hvor mange alternativer har blitt utprøvd, er saken annerledes.

I en logo vil ofte én eller flere bokstaver ha blitt bearbeidet på en slik måte at det ikke lenger er snakk om kun et tastetrykk. Prosessen viser at det har foregått skapende innsats.

Ferdige vektor-logoer

Original kontra plagiat.  Plagiat er strøket over. Bilde.

En designer blir ikke betalt for å bruke ferdige vektor-logoer. Det finnes eksempler på kjappe, og lovlige, måter å lage en logo på, som er basert på ferdige maler fra ulike vektor-nettsteder. Du setter inn navnet til bedriften og gjør små justeringer.

Husk at når logoer blir laget basert på slike ferdige vektorer, er det ikke brukt «en tilstrekkelig mengde original og skapende innsats».

Da kan heller ikke logoen bli ansett som et åndsverk. Og andre kan lage et design som ligner, uten at bedriften kan nekte dem det.

Hvordan dokumentere arbeidet med et åndsverk?

Hvordan kan du dokumentere at det ligger en solid prosess bak designet ditt, og at logoen din er «et resultat av en tilstrekkelig mengde original og skapende innsats»?

Gi en oversikt over prosessen du har gått gjennom for å skape logoen eller designet:

  • røffe idéskisser på papir
  • detaljerte skisser
  • flere versjoner av den ferdige logoen (laget i Illustrator eller tilsvarende program)
  • kommunikasjon med kunde

Kan du i tillegg vise fram en logg over kommunikasjon med kunden, dokumenterer du at logoen er resultatet av en prosess – ikke bare noe du kjapt smurte sammen mens du drakk en kopp kaffe.

CC BY-SASkrevet av Andrea Søndervik.
Sist faglig oppdatert 21.05.2019

Læringsressurser

Etikk og lovverk 2