Hopp til innhold

Oppgaver og aktiviteter

Øv på bruk av GPS med geocaching

Geocaching er en internasjonal aktivitet der GPS brukes til å finne igjen poster. Disse postene kalles cacher. Er du en muggler? Da kan du lese videre her og lære mer om hva geocaching er.
Åpen plastboks med diverse små gjenstander oppi. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu
Flybilde der det er avmerket hvor det finnes geocacher. Foto.

En muggler er noen som ikke driver med geocaching. De som er ute på jakt etter cacher, skal gjøre det på en slik måte at mugglere ikke ser hva de holder på med. På den måten røper vi ikke hvor cachene ligger gjemt. Så hvis du skal forsøke deg på geocaching: Se opp for mugglere!

Geocaching som øvelse

Geocaching er en fin aktivitet for å lære å bruke GPS. Geocaching egner seg som en øvelse dere kan gjøre i klassen eller du kan prøve det på fritiden. Geocaching er gratis.

Nødvendig utstyr:

  • GPS
  • blyant eller penn

Det er også mulig å bruke GPS-en på mobilen og en egen app på telefonen. Har du tilgang til en GPS, bruk den, så får du trening i GPS-bruk.

Hva er en cache?

Når vi driver med geocaching, leter vi etter poster, kalt "cacher". Det uttales en kæsj på norsk.

Slik foregår geocaching:

  1. Opprett en brukerkonto. Hvis klassen gjør dette sammen, kan skolen lage en brukerkonto, eller hver elev kan opprette sin egen.
  2. Let i databasen etter cacher i nærmiljøet. Sjansen er stor for at det er plassert cacher i nærheten av skolen eller der du bor.
  3. Les beskrivelsen av cachen du skal finne. Der får du noen hint om hvor stor den er og hvordan du skal gå fram for å finne den. Ofte er cacher plassert ved en severdighet, et historisk sted eller en annen plass det er verdt å oppsøke. I beskrivelsen står det mer om stedet cachen ligger gjemt.
  4. Legg inn de oppgitte koordinatene på GPS-en.
  5. Gå ut og let.
  6. Når cachen er funnet, signerer du i loggen som ligger i cachen. Hvis det ligger bytteting i boksen, kan du bytte ut en gjenstand med en ting du har med deg.
  7. Når du kommer hjem, logger du funnet på nettsiden til cachen.
  8. I noen bokser kan det finnes en "sporbar reisevenn". Dette er nummererte gjenstander. Hvis du tar med deg en slik, må du flytte den videre til en annen cache og logge "reisen" den har gjort. På loggen til slike gjenstander kan du se hvordan de har reist rundt i verden.

Før du går i gang

Les mer om geocaching og sett deg godt inn i reglene.
All informasjon du trenger om geocaching, finner du på www.gcinfo.no.

Tips til flere aktiviteter:

Plassere ut en cache

En aktivitet dere kan gjøre i klassen, er å legge ut deres egne cacher. Kanskje er det en severdighet, et historisk sted eller en fin utkikksplass nær skolen dere kan få andre geocachere til å besøke? Cachen skal beskrives på både norsk og engelsk, så dette er en oppgave dere kan jobbe med i disse fagene også. Å legge ut en cache krever at noen tar ansvar for den framover. Skolen bør ha en brukerkonto og stå som ansvarlig for cachen. Det er noen regler som skal følges. Les disse nøye. Vær oppmerksom på at det ikke er lov å plassere cacher på skolens område. Når cachen er plassert ut, er det spennende å følge med på loggene som kommer inn.

Før dere legger ut en cache selv, bør dere ha funnet en del cacher andre har lagt ut, slik at dere blir godt kjent med hvordan det kan gjøres.

Les mer om utplassering av cacher på gcnorge.atlassian.net.

Skaffe en "reisevenn"

Dere kan skaffe en sporbar brikke som festes på en gjenstand. Dette kan for eksempel være en liten figur. Gi reisevennen et navn og gjerne et oppdrag. Et oppdrag kan være at den vil besøke så mange byer, fjelltopper eller land som mulig. Da vil andre geocachere gjøre sitt for at reisevennens ønsker blir oppfylt, og dere kan følge med på loggen hvordan den reiser rundt i verden.

Mer informasjon om sporbare brikker finner du på gcnorge.atlassian.net.

Relatert innhold

CC BY-SASkrevet av Ragnhild Kjeldsen.
Sist faglig oppdatert 24.10.2019

Læringsressurser

Bruk av kart, kompass og GPS