Hopp til innhold

Fagstoff

Ull- og garnduojár

Ull- og garnduojárer produserer, reparerer, gjenskaper og utvikler duodji i tekstil. De viderefører samiske håndverkstradisjoner innen veving og strikking. Tradisjonelle produkter kan være bånd og bekledning som votter, luer, belter og vevde sjal.
Vevde bånd i ulike mønstre og farger. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Teknikker

En rokk brukes til å spinne garn. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Som ull- og garnduodjár skal du kunne velge ut materialer og spinne garn til produksjon. Videre vever du i ulike teknikker, både med grindvev og vevstol.

Håndstrikketeknikker inngår i faget. Enkelte jobber også med strikkemaskiner.

Som lærling i faget utvikler du kunnskap om samiske veve- og strikkemønstre. Du får erfaring med å designe og konstruere mønstre og med å produsere strikkede og vevde produkter.

Strikkevotter med  dusker og mønster i rødt, hvitt og blått. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Egenskaper

En ull- og garnduodjár må ha kunnskap om ullfibre og garn, og om tradisjonelle mønstre. Du bør ha et godt håndlag, være nøyaktig og ha evne til å bruke kreativitet i egne arbeider. I tillegg må du kunne kommunisere godt med kunder og oppdragsgivere.

Utdanning

Utdanningen for å bli ull- og garnduodjár er to år i videregående skole og to års lære i bedrift. Det første året tar du vg1 håndverk, design og produktutvikling. Det andre året velger du vg2 duodji. Etter to år i lære i ull- og garnduodjifaget kan du ta svennebrev.

Skallebånd vevd i rødt og hvitt. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu
CC BY-SASkrevet av Sara Inga Johansdatter Utsi Bongo .
Sist faglig oppdatert 14.12.2021

Læringsressurser

Duodji