Hopp til innhold

Arbeidsoppdrag

Høstkrans

Når høsten og kulden kommer snikende, endres naturen rundt oss fra frodige grønne toner til farger som rødt, brunt, gult eller fiolett. Trærne kler seg opp i all sin prakt, og da gjelder det å utnytte ressursene og fargespillet. Du kan for eksempel lage en dørkrans til inngangspartiet.
Halmkrans på vegg dekket med høstløv i brunt, grønt, gult og rødt. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Treets farger

Har du noen gang lurt på hvor grønnfargen blir av når høsten kommer? Og hvorfor blir noen blader røde, mens andre blir gule? Når kulden kommer om høsten, stanser treet fotosyntesen, og klorofyllet blir trukket inn fra bladene og lagret i stammen og i barken. Når klorofyllet forsvinner ut av bladene, oppdager vi treets egentlige farge. Klorofyll betyr grønt fargestoff, og det er denne fargen som har dekket den opprinnelige fargen til bladet. Fargen på et blad er altså et resultat av samspillet mellom forskjellige pigmenter som plantene produserer.

Høstløv og røde bær. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Krans

Krans er et tradisjonelt arbeid og er ofte brukt ved begravelser eller minnehøytider, men den kan også brukes i mange andre sammenhenger. I denne oppgaven lager du en dørkrans med botaniske materialer du finner i ditt nærområde om høsten.

En krans skal tradisjonelt sett ha bestemte proporsjoner, mål og form. Det er viktig for en blomsterdekoratør å kjenne til og bruke disse prinsippene for form og proporsjoner. I denne oppgaven kan du velge å eksperimentere fritt utenfor disse reglene, eller sette deg inn i prinsippene før du starter.

Blomsterkrans. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Materialer

Halmkrans eller greiner

Du kan velge å la basen på kransen være av halm eller greiner. Greiner kan tvinnes, bindes og vikles sammen til en krans. Du kan også binde halm til en krans, eller bearbeide formen til en ferdig halmkrans. Legg gjerne halmkransen på gulvet og tråkk formen ut for å endre hvor brei kransen er i forhold til åpningen i midten.

Botaniske materialer

Du skal ut i skogen og lete etter materialer. Om høsten vil du kunne finne gule, oransje, røde og nesten fiolette blader. Sammen med de grønne bladene kan du skape sterke fargekontraster. Du kan variere størrelse og form på bladene, og du kan finne andre elementer som nøtter eller kongler. Bladene vil naturlig nok visne mer og mer, og dermed også bli brunere etter hvert. Hvor lenge synes du kransen holder seg fin? Får den andre kvaliteter etter hvert som bladene endrer seg?

Blomsterkrans. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Utstyr

Det er lurt å ha godt verktøy, som for eksempel ei greinsaks eller en god kniv. Når du fester bladene, kan du bruke vikletråd eller annen ståltråd. Velg gjerne en ubehandlet som ruster, og dermed brytes ned.

Oppgave

Halmkrans

  1. Bind en halmkrans, eller bearbeid formen og proporsjonene på en ferdig halmkrans.
  2. Samle botaniske materialer som du vil bruke i kransen. Sorter og klipp til materialet før du begynner.
  3. Bruk vikleteknikk på halmkrans.
  4. Dekorer kransen med nøtter, kongler, kapsler eller annet om du ønsker det.
Hender som vikler ståltråd rundt vintergrønt på en halmkrans. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Vikleteknikk på halmkrans

  • Fest vikletråden på halmringen, og start viklingen innerst i ringen. Legg på blader utover, og vikle tråden rundt. Husk at det er lurt å legge de minste bladene innerst. Du kan jobbe jevnt og systematisk eller friere med store kontraster mellom form, størrelse og farge på bladene.
  • I neste omgang skal blader dekke tråden og endene fra første omgang.
  • Bladene skal følge formen og ligge mot høyre.
  • Når du er kommet rundt, legger du endene og tråden inn under spissene på bladene der du startet, og fester tråden.
Transparent krans av greiner. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Greinkrans

  1. Bind, tvinn eller flett en krans av greiner. Denne kan du gjøre tett eller transparent.
  2. Samle botaniske materialer som du vil bruke i kransen. Sorter og klipp til materialet før du begynner.
  3. Bruk ståltråd for å feste materialene på greinene.

Relatert innhold

Bruk av kontraster påvirker hvordan vi opplever farge og form. Ved å bruke fargekontraster bevisst kan du forsterke det uttrykket du ønsker.

CC BY-SASkrevet av Hanne Merethe Riskedal Staurland.
Sist faglig oppdatert 15.11.2020

Læringsressurser

Teknikker i blomsterdekoratørfaget