Hopp til innhold

Fagstoff

Veggskilt

Har du lagt merke til hvordan valg av farger, fonter og form på skilt kan fortelle oss noe om en bedrift? Skilt gir oss visuell informasjon. Et veggskilt kan være alt fra frittstående bokstaver eller en enkel plate med skrift til store lyskasser med logoer og innvendig lys.
Et hvitt YouTube-skilt som henger på en vegg med eføy. "You" er med uthevede bokstaver, "Tube" er stanset ut fra ei plate med avrunda hjørner. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Plateskilt på vegg

Plateskiltene har vært brukt i alle år, men med framveksten av selvklebende farget folie og bruken av kraftige lyskastere ble den omfattende bruken et problem. Platene var som oftest produsert i tynn aluminium eller plast. De kunne ha lakkerte overflater, eller en kunne dekke overflaten med farget selvklebende folie. Platen ble belyst av lyskastere. For naboer til et bygg med slike skilt kunne det være veldig skjemmende, da farget lys fra plateskiltet kunne prege området rundt. Dette var den rimeligste og raskeste måten å få laget og montert opp et skilt på, noe som førte til et overforbruk av plateskilt. Konsekvensen var at det ble en stor grad av lys- og fargeforurensning. Bruken av plateskilt ble etter hvert innskjerpet gjennom kommunale reguleringer.

Belyste skilt på veggen til Molde Storsenter. Lys i overkant av veggen lyser ned på skiltene med butikklogoer. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Lyskasse på vegg

Bruken av lyskasser fikk sin framvekst i takt med lysstoffrørene og utviklinga av plastplater som slapp lys igjennom uten at en kunne se igjennom, såkalte translusente akrylplater. Lysrørene ga et hvitt og jevnt lys, og platen spredte lyset ytterligere, noe som ga en jevn og hvit overflate. Lyset fra en lyskasse var ofte svært kraftig og kunne lyse opp et stort område. I tillegg ble overflaten gjerne dekket med farget selvklebende folie, noe som ga et farget lys. Kassene var ofte lagd i aluminium, og de var svært værbestandig og lette å produsere. Dette førte til en overflod av lyskasser, med den konsekvens at det ble en stor grad av lys- og fargeforurensning. Bruken av lyskasser ble etter hvert innskjerpet gjennom kommunale reguleringer, i likhet med bruk av plateskilt.

Lyskasser brukes fortsatt, men i et langt mer begrenset omfang. I tillegg er lysstoffrørene byttet ut med LED-lys.

Gult veggskilt med logoen til butikkjeden Nille. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Frittstående bokstaver på vegg

Løse bokstaver på vegg har vært brukt i alle år. Alt fra enkle håndsnekrede trebokstaver til de mer holdbare og dekorative smidde bokstavene og til dagens utfreste bokstaver i alle mulige materialer som egner seg. Samtidig som kommunene satte begrensninger for bruken av plateskilt og lyskasser, ble også skilt- og dekorbransjen mer bevisst på kvalitet.

Lysskilt montert på veggen til Sandvika Storsenter. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

I dag blir frittstående bokstaver mye brukt til å lage virksomhetsskilt og informasjonsskilt i det offentlige rom. Den digitale utviklinga har ført til et mangfold av svært effektivt produksjonsutstyr. Alt fra vannskjæring, laserskjæring, folieskjæring og fresing til 3D-printing og utskrift på ulike underlag gjør at det i dag lages veldig mye spennende og bra skiltmateriell.

Logo og navnet Sognekraft med blå, frittstående bokstaver på en gul murvegg. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu
CC BY-SASkrevet av Knut Ivar Andersen.
Sist faglig oppdatert 28.04.2022

Læringsressurser

Skilt