Hopp til innhold

Fagstoff

Lukkeren

Lukkeren er porten som åpner og stenger for lyset og avgjør hvor lenge lyset får slippe inn. Lukkeren er alltid stengt og åpnes kun når du trykker på kameraets utløserknapp.

Du kan styre lukkeren manuelt eller la kameraets lysmåler avgjøre lukkertiden. Er lyset sterkt, åpner lukkeren seg bare i brøkdelen av et sekund, mens den i lite lys er åpen lenge.

Lukkertid

Lukkertiden er tiden kameraet bruker på å slippe inn lys. Den sier hvor lenge eksponeringen skal vare. Ved å stille på lukkertiden og trykke ned utløseren på kameraet, gir man det beskjed om hvor lenge lukkergardinen skal være åpen og tillate lyset å treffe bildesensoren. Når det er lite lys tilgjengelig, kan lukkeren være åpen flere sekunder fram til bildesensoren har fått nok lys til å eksponere motivet riktig. Er det er mye lys tilgjengelig, trenger man en raskere lukkertid. Da åpnes og lukkes lukkergardinet fortere, og man unngår at motivet blir overeksponert.

Kollasj som viser forskjellen fra lang til kort lukkertid. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Lukkerskalaen

Lukkertiden angis i en brøkdel av et sekund eller i hundredels sekunder (125 = 1/125). Når man dobler lukkertiden, slipper man inn dobbelt så mye lys. Når man halverer lukkertiden, halverer man mengden lys som treffer CCD-brikken.

Lukkertidsskalaen demonstrerer dette:

Lukkerskalen med trinn fra mørkt til lyst. Illustrasjon.
Åpne bilde i et nytt vindu

Lukkertidene oppgis som tall:
1 – 2 – 4 – 8 – 15 – 30 – 60 – 125 – 250 – 500 – 1 000
Dette er egentlig brøker. 250 betyr 1/250 sekund.

1 000 er altså en veldig kort lukkertid (1/1 000 sekund), mens 1 er et helt sekund.

Den kreative effekten av lukkertid

Ved å bruke lukkertiden kan du «stoppe tid» og framheve fart. Velger du kort lukkertid, kan du fryse et motiv som er i bevegelse, og vise det vi ellers ikke ville sett med det blotte øye, for eksempel en dråpe som faller. Kort lukkertid blir mye brukt ved fotografering av sportsutøvere.

Ved å bruke lang lukkertid kan du fremheve fart og bevegelse som slør, eller uskarpe konturer. Du kan få rennende vann til å se ut som et silkelaken. En slik uskarphet i bildet gir uttrykk for stemning, følelser og energi.

To bilder som viser effekten av ulik lukkertid. Kolasje.
Åpne bilde i et nytt vindu

Test deg selv: Hva kan du nå om lukkertider?

Relatert innhold

Tren på rett eksponering. Lag gjerne små grupper i klassen og konkurrer om hvem som får flest riktige svar.

CC BY-SASkrevet av Tom Knudsen og Christina Listanco Einmo.
Sist faglig oppdatert 04.03.2017

Læringsressurser

Foto