Hopp til innhold

Fagartikkel

Produktfotografering

Produktfotografering handler om avfotografering av forskjellige typer gjenstander. Dette er gjerne gjenstander som skal selges. I den forbindelse har oppdragsgiver behov for bilder til bruk i kataloger, brosjyrer og på nett.

Fotografens jobb er å vise fram produktet fra sin beste side på en tydelig og naturtro måte. Produktfotografering tilhører ikke de mest kreative sjangrene innenfor fotograffaget, men fotografen må være flink med lyssetting og kunne håndtere store mengder bilder raskt. Bare tenk deg mengden produkter som skal inn i katalogene til IKEA og Biltema hvert år!

Valg av bakgrunn og lyssetting

Det er viktig at produktene presenteres på en delikat måte. Lyssetting brukes for å framheve detaljer ved produktet som vinkler, linjer, farger og annet. Det er ofte oppdragsgiver som bestemmer hvordan produktet skal lyssettes.

Produktfotografen arbeider gjerne sammen med et reklamebyrå som skal lage en katalog eller en reklamebrosjyre eller reklameavis. Valg av bakgrunn og type lyssetting er da viktig for å få en god sammenheng mellom bildene i katalogen. Du har sikkert sett en skolekatalog hvor noen elever ikke var med på førstegangs fotografering. Da er det viktig at fotografen har en grundig lysskisse for å unngå at portretter tatt ved andre gangs fotografering skiller seg ut med en avvikende bakgrunn, lyssetting eller fargetone.

En standard lyssetting på hvit eller lys bakgrunn gjøres i studio på et produktbord med gode studiolamper. Et standardoppsett på 45 grader med underbelysning, slik eksempelbildet vårt viser, sikrer en jevn, myk belysning hvor produktet vises fram på en tiltalende måte uten mørke skygger eller lignende. Oppsettet vil kunne gjentas uke etter uke og dermed sikre at bildene blir like fra gang til gang.

Kollasj som viser oppsett for produktfotografering med blitslys i studio. Foto.

Et vanlig oppsett for produktfotografering på bord.

Hvis du ikke har tilgang til et studio med dyrt utstyr, kan du også ta flotte produktbilder ved bruk av naturlig lys. Et standardoppsett for produktfotografering i naturlig lys kan være å plassere den bakgrunnen du ønsker å bruke ved eller i et vindu med indirekte lys. Som bildet viser, kan du for eksempel bruke et hvitt A3-ark, som du teiper fast i vinduskarmen.

Oppsett for enkel produktfotografering i naturlig lys. Foto.

Produktfotografering i naturlig lys fra vindu.

Pass på at sollyset ikke skinner rett inn på produktet ditt. Da blir lyset veldig hardt og skyggene veldig mørke. Dette oppsettet vil kunne gi deg flotte produktbilder, men medaljens bakside er at lyset vil variere fra time til time, dag til dag osv. På den måten blir det mye etterarbeid med å justere lyset til en jevn bildeserie.

Fordeler

Ulemper

Lyssetting i studio

 • enkelt og effektivt
 • god kontroll over lyset
 • jevn belysning over tid
 • dyrt utstyr
 • utstyret krever plass
 • ... og kunnskap

Naturlig lys

 • tilgjengelig
 • lite kostnadskrevende
 • lite kontroll over lyset
 • vanskelig med jevnt lys over tid
 • lite lys gir lang lukkertid eller mye ISO-støy

Utfordrende produkter

Enkelte produkter er mer utfordrende enn andre. Tenk deg at du får i oppgave å fotografere speil til en interiørkatalog. Hvordan skal du klare det uten å få med speilbilde at deg selv og hele studioet ditt? Den samme problematikken gjelder smykker og andre blanke gjenstander som for eksempel gryter, boller og lignende. Løsningen her er å pakke produktene inn i et lystelt som belyses fra utsiden. Lysteltet dekker alle sider, tak og «gulv», slik at du unngår uheldige reflekser i produktet. Fotografer produktet gjennom en liten åpning i fronten. Slike lystelt kan du kjøpe eller lage selv.

Produktfotografering av en blank kaffekanne i lystelt. Foto.

Blanke objekter fungerer som et speil og kan derfor fotograferes i lystelt for å unngå uheldige reflekser.

Produktfotografering behøver ikke være samlebåndsproduksjon. Det finnes uendelige muligheter til å ta kreative og unike produktbilder. Vær kreativ med oppsett, bakgrunn, underlag, lys m.m. Mulighetene er mange, og det er bare fantasien som setter grenser. Har du anledning, kan lysmalingsteknikken gi veldig kreative bilder. Du trenger kun et mørkt rom, lang lukkertid og en nysgjerrig natur!

Tre tips til gode produktfoto

 1. Lyssett produktet ditt.

  Bruk studio hvis du har eller ta deg tid til å sette opp produktet ditt ved et vindu. Ikke bruk direkte blits fra kamera, da dette gir både refleksjoner og harde skygger.

 2. Hvitbalanser bildene dine.

  En blå termos skal være blå, ikke turkis eller grønn. En riktig hvitbalanse sikrer naturtro farger og er ofte ikke mer enn et tastetrykk unna.

 3. Vær kreativ.

  Har du mulighet til å bruke noe annet enn hvit bakgrunn? Hvit bakgrunn er effektivt, men lite unikt. Prøv å plassere produktet i et miljø det hører hjemme i, eller lag en kontrast ved å bruke en uvanlig bakgrunn.

Sist faglig oppdatert 07.09.2022
Skrevet av Tom Knudsen

Læringsressurser

Foto

Læringssti

Fagstoff

Oppgaver og aktiviteter