Hopp til innhold

Fagstoff

Kreativ bildebehandling

Photoshop og andre bildebehandlingsprogrammer gir uendelige muligheter for kreativ bildebehandling. Hva du kan og bør gjøre med bildet ditt, er avhengig av hvilke avtaler du har gjort på forhånd, og hvordan bildet ditt skal brukes.
Kollasj som viser et portrett fra opptak til ferdig produkt. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Å skulle ta for seg alle kreative krumspring man kan gjøre i en etterbehandling, er umulig. Vårt eksempelbilde har fått glattet ut huden, lyst opp øynene, satt inn ny bakgrunn, lagt til en sol og fått lagt på en fargetoning. Hvorvidt dette er nødvendig, og hvor langt man skal gå når det gjelder etterbehandling, blir det opp til fotografen og kunden å bli enig om.

Det er viktig at du på forhånd har en idé om hvordan sluttproduktet ditt skal se ut. Da blir det lettere å vite når du er ferdig, og enklere å søke etter hjelp om du står fast underveis. Timene flyr fort dersom du bare prøver deg fram uten tanke om hvordan bildet skal se ut til slutt.

Her er noen videoer til inspirasjon. Husk at du kan stoppe og starte videoene underveis for å se hvilke verktøy og innstillinger som blir brukt.

Etterbehandling Photoshop

Bildemanipulering

Slik lager du et reklamefotografi

CC BY-SASkrevet av Tom Knudsen.
Sist faglig oppdatert 06.09.2022

Læringsressurser

Foto