Hopp til innhold

Fagstoff

Utføre småjobber

Er det lovlig å ta betalt for å hjelpe naboen? Må du betale skatt? Her får du en kort innføring i hvilke regler som gjelder.
To ungdommer, en gutt og ei jente, som gjør hagearbeid. Gutten klipper kvister med greinsaks, og jenta putter kvister i kvistkvern. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Du trenger ikke å ha eget firma for å kunne utføre småjobber. Du kan ta betalt for å hjelpe naboen eller andre helt lovlig og uten å betale skatt.

Hvor mye kan du tjene?

Hvor mye kan du tjene uten å skrive det på ?

  • 6 000 kroner for arbeid du har utført i hjemmet, i fritidsboligen eller på bilen til betaleren
  • 1 000 kroner for arbeid du har utført andre steder, også om du jobber for en bedrift
  • 10 000 kroner for arbeid du har utført for en skattefri organisasjon, for eksempel et idrettslag

Du kan tjene inntil 6 000 kroner i året fra hver oppdragsgiver. Det vil si at du i løpet av et år kan få 6 000 kroner for å hjelpe til i hagen hos én nabo og 6 000 kroner for å passe barna til en annen nabo. Du kan altså tjene inntil 6 000 kroner per husstand du jobber for, uten å føre inntekten på skattemeldingen. Dette kommer i tillegg til det du kan tjene skattefritt på skattekortet, det såkalte frikortbeløpet.

For at du skal kunne jobbe skattefritt, uten å føre det på skattemeldingen, må disse kravene være oppfylt:

  • Du kan ikke være selvstendig næringsdrivende innenfor samme fagfelt som oppdraget gjelder.
  • Arbeidet må være hobbypreget.
Eksempel – dette kan du gjøre skattefritt

Naboen spør om du vil male garasjen for 5 000 kroner. Mens du maler garasjen, kommer en annen nabo bort og spør om du kan male hos dem også, for 6 000 kroner. I tillegg spør kusinen din om du vil sitte barnevakt fast én fredag i måneden, for 500 kroner kvelden, totalt 6 000 kroner i året. For onkelen din vasker og polerer du bilen. For det får du betalt 4 000 kroner. I dette eksempelet tjener du 21 000 kroner skattefritt. Denne inntekten skal du ikke føre på skattemeldingen (og den kommer dermed i tillegg til det vanlige frikortbeløpet).

Eksempel – dette kan du ikke gjøre skattefritt

Etter å ha vasket og polert bilen til onkelen din bestemmer du deg for å skrive på Facebook at du tilbyr å klargjøre biler for salg for 6 000 kroner per bil. Du får så mange henvendelser at du bestemmer deg for å gjøre dette på deltid. Når arbeidet er organisert som en næringsvirksomhet og ikke lenger kan ses på som en hobby, må du skatte av inntektene. Er du i tvil, ta kontakt med Skatteetaten.

Du finner flere eksempler i NRK sin artikkel Slik skaffer du deg skattefrie tusenlapper.

Relatert innhold

CC BY-SASkrevet av Tone Hadler-Olsen.
Sist faglig oppdatert 09.12.2019

Læringsressurser

Å starte egen bedrift