Hopp til innhold

Fagartikkel

Blomsterdekoratør

Liker du blomster og å jobbe kreativt med form, farger og komposisjon? Som blomsterdekoratør lager du buketter og dekorasjoner til forskjellige anledninger. Du bør være serviceinnstilt og kommunisere godt med kunder.

Blomsterdekoratør Stein Are Hansen

Arbeidsoppgaver og viktige egenskaper for en blomsterdekoratør

Blomsterdekoratør er et kreativt yrke, der du får jobbe med form, farger og komposisjon. De fleste blomsterdekoratørene arbeider i blomsterbutikker. Salg og markedsføring er en viktig del av jobben. Da må du være serviceinnstilt og kommunisere godt med kundene. Bruk gjerne tegninger og foto for å vise ulike forslag til blomsterdesign. I større dekorasjonsoppdrag samarbeider du kanskje med arkitekter eller brudesalonger og frisører. Da kan skisser og notater være nyttige for å unngå misforståelser. Du vil ofte måtte løse arbeidsoppgaver på kort tid, så det er viktig å være løsningsorientert og effektiv i arbeidet.

Som blomsterdekoratør må du planlegge og bestille varer. Det finnes mange blomster og planter å velge mellom. Du bør lære hva slags stell de ulike plantene trenger og hva slags egenskaper de har.

Godt håndlag og kreativitet er viktige egenskaper for deg som vil bli blomsterdekoratør. Du bør like å omgås mennesker og å gi god service.

Blomster bindes sammen med ståltråd. Foto.

Blomsterbinding

Blomsterdesignet skal passe til anledningen

Vi bruker blomster til små og store anledninger. Blomsterdekor er en viktig del i alt fra barnedåp og bryllup til jubiléer og begravelser. Designet skal passe til situasjonen blomstene skal brukes i. Du bør kjenne til ulike kulturers bruk av blomster og planter. Det er også viktig å være oppdatert på trender, moter og design i faget.

Fargebruk

Bevisst bruk av farger kan skape dybde, volum og balanse i blomsterdekor. Ittens fargelære kan hjelpe deg med å finne harmoni og kontraster.

Utdanning

For å bli blomsterdekoratør starter du med du to år på videregående skole. På vg1 velger du frisør, blomster, interiør og eksponeringsdesign, og på vg2 velger du blomsterdekoratør. Etterpå går du to år i lære i bedrift. Fullført og bestått opplæring fører fram til fagbrev, og yrkestittelen er blomsterdekoratør.

Sist faglig oppdatert 20.09.2019
Skrevet av Inger Gilje Sporaland og Svein Sandnes
Rettighetshaver: NRK

Læringsressurser

Yrker innen frisør, blomster, interiør og eksponeringsdesign

Fagstoff