Hopp til innhold

Fagstoff

Blomsterdekoratør

Liker du blomster og å jobbe kreativt med form, farger og komposisjon? Som blomsterdekoratør lager du buketter og dekorasjoner til forskjellige anledninger. Du bør være serviceinnstilt og kommunisere godt med kunder.

Arbeidsoppgaver og viktige egenskaper for en blomsterdekoratør

Blomsterdekoratør er et kreativt yrke, der du får jobbe med form, farger og komposisjon. De fleste blomsterdekoratørene arbeider i blomsterbutikker. Salg og markedsføring er en viktig del av jobben. Da må du være serviceinnstilt og kommunisere godt med kundene. Bruk gjerne tegninger og foto for å vise ulike forslag til blomsterdesign. I større dekorasjonsoppdrag samarbeider du kanskje med arkitekter eller brudesalonger og frisører. Da kan skisser og notater være nyttige for å unngå misforståelser. Du vil ofte måtte løse arbeidsoppgaver på kort tid, så det er viktig å være løsningsorientert og effektiv i arbeidet.

Som blomsterdekoratør må du planlegge og bestille varer. Det finnes mange blomster og planter å velge mellom. Du bør lære hva slags stell de ulike plantene trenger og hva slags egenskaper de har.

Godt håndlag og kreativitet er viktige egenskaper for deg som vil bli blomsterdekoratør. Du bør like å omgås mennesker og å gi god service.

Blomster bindes sammen med ståltråd. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Blomsterdesignet skal passe til anledningen

Vi bruker blomster til små og store anledninger. Blomsterdekor er en viktig del i alt fra barnedåp og bryllup til jubiléer og begravelser. Designet skal passe til situasjonen blomstene skal brukes i. Du bør kjenne til ulike kulturers bruk av blomster og planter. Det er også viktig å være oppdatert på trender, moter og design i faget.

Fargebruk

Bevisst bruk av farger kan skape dybde, volum og balanse i blomsterdekor. Ittens fargelære kan hjelpe deg med å finne harmoni og kontraster.

Utdanning

For å bli blomsterdekoratør starter du med du to år på videregående skole. På vg1 velger du frisør, blomster, interiør og eksponeringsdesign, og på vg2 velger du blomsterdekoratør. Etterpå går du to år i lære i bedrift. Fullført og bestått opplæring fører fram til fagbrev, og yrkestittelen er blomsterdekoratør.

Relatert innhold

CC BY-SASkrevet av Inger Gilje Sporaland og Svein Sandnes. Rettighetshaver: NRK
Sist faglig oppdatert 20.09.2019

Læringsressurser

Yrker innen frisør, blomster, interiør og eksponeringsdesign