Hopp til innhold

Fagstoff

Maskør og parykkmaker

En maskør og parykkmaker er en del av den kreative prosessen i for eksempel en teater-, fjernsyns- eller filmproduksjon. Han eller hun gir rollefigurer bestemte uttrykk ved hjelp av masker, parykker, hår og sminke. Du må kunne samarbeide, være nøyaktig og ha sans for form, farge og problemløsning.

Arbeidsoppgaver

Maskører og parykkmakere kan jobbe innen film, tv, dans, teater, opera og reklame. De lager, klipper, farger og bearbeider parykker og hår, skjegg, barter eller øyebryn.

Dukkehoder med parykker og løshår i ulike farger. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

I tillegg kan de bygge neser, ører, haker og lage alle typer masker. For å få til spesielle effekter må du kunne modellere.

Hvit og blå hodemaske med pigger laget av lateks. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Større teatre har ansatt egne maskører og parykkmakere. Før forestilling sminker og friserer de skuespillerne. Ofte må de forandre sminke, hår eller parykker på de forskjellige rollene underveis. Etter forestilling tar de av parykker, rydder og sørger for vedlikehold. I en slik jobb må du regne med kvelds- og helgearbeid. Andre arbeidsplasser kan være i film- og fjernsynsstudio.

Dame lager tresser med hår. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Egenskaper

Som maskør og parykkmaker jobber du både håndverksmessig og kunstnerisk. Du bør være kreativ, systematisk og ha sans for form og farge. I arbeidet trenger du kunnskap om materialer, ulike stilperioder og ansiktets anatomi. Du må kunne kommunisere godt med designer, kunstneriske aktører og andre kolleger.

Seks dukkehoder med parykker og tilbehør. Fotokollasj.
Åpne bilde i et nytt vindu

Utdanning

Maskør- og parykkmakerfaget kan være et særløp. Det vil si at utdanningen foregår ett år på skole og tre år i bedrift. Du starter med vg1 frisør, blomster, interiør og eksponeringsdesign. Deretter har du tre års læretid i bedrift. Men de fleste lærebedriftene foretrekker at du går videre på vg2 frisør før du søker læreplass. Flere tar videre utdanning eller får arbeidserfaring som frisør før de får læreplass. Fullført og bestått opplæring fører fram til svennebrev. Yrkestittelen er maskør og parykkmaker.

Relatert innhold

CC BY-SASkrevet av Inger Gilje Sporaland og Svein Sandnes.
Sist faglig oppdatert 21.03.2022

Læringsressurser

Yrker innen frisør, blomster, interiør og eksponeringsdesign