Hopp til innhold

Fagstoff

Materialkart

Parallelt med planlegging av en interiørløsning bør du jobbe med et materialkart. Når du har tenkt ut hvilke materialer og farger du vil bruke i prosjektet, skal du videreformidle dette til kunden. Den enkleste måten er å vise kunden de faktiske materialene og fargene på en materialplansje.

Materialkart

Et materialkart er et godt verktøy for den som planlegger og designer interiørløsninger. Du bør starte arbeidet med en materialplansje tidlig i prosjektet. Dette gir deg mulighet til å finne andre alternativ når noe ikke passer inn. I kommunikasjonen med kunden viser plansjen hvordan materialvalget harmonerer godt sammen.

Hjørnet av et soverom tegnet i perspektiv. Illustrasjon.
Åpne bilde i et nytt vindu

Framgangsmåte

  • Bruk kartong eller et stort ark som du kan legge materialprøvene på. Hvitt eller svart er de fargene som får materialene best fram.

  • Skal du ta ut sofastoff eller gardinstoff? Klipp biter av stoffprøver som du legger pent på arket. Du kan også brette stoffprøvene hvis du ikke vil klippe i stoffet.

  • Prøv å velge størst prøve av det du har mest av i rommet. Er det tre som dominerer i rommet, kan treprøven være størst.

  • Det er ofte metall i interiør, for eksempel i understell på stoler eller bord, på lampa i taket eller bilderammer. Hvilken metallfarge skal du gå for? Dette vil hjelpe deg når du velger møbler. Vis metallfargen på plansjen.

  • Fargesett rommet. Bruk NCS-farger og vis med reelle fargeprøver. Kopier av en farge fungerer dårlig.

  • Kombiner gjerne NCS-fargene med oppsett av fargepalett og stemningsbilde.

Når du er ferdig med å lage materialkartet, nummererer du materialene og lager ei liste som viser alt materialkartet inneholder.

Relatert innhold

NCS bygger på hvordan vi mennesker ser farger. Vi bruker systemet til å beskrive farger presist ved hjelp av koder og til å finne farger som passer sammen.

CC BY-SASkrevet av Gunn Elin Birkenes.
Sist faglig oppdatert 05.05.2021

Læringsressurser

Visualisering i interiørfaget