Hopp til innhold

Fagstoff

Digital opptegning i interiørfaget

DAK står for data-assistert konstruksjon. Dersom du har tilgang på digitale tegneprogram, kan du bruke dette til å lage profesjonelle tegninger. Vi skal se nærmere på to vanlige tegneprogram i interiørfaget: SketchUp og Archicad.
Interiør i et konferanserom. Illustrasjon.

DAK-tegning

DAK står for data-assistert konstruksjon og er konstruksjonstegning gjort digitalt. Mange DAK-programmer jobber både todimensjonalt med flate strektegninger og tredimensjonalt med høyde, bredde og dybde. Når du jobber tredimensjonalt, kan du se inn i rommet fra dataskjermen.

SketchUp

SketchUp er et program som egner seg godt til visualisering i interiørfaget. Dette er hovedsakelig et 3D-visualiseringsprogram. Programmet er lett å lære, fordi det bygger på enkle prinsipper.

Butikkinteriør tegnet i grunnplan. Illustrasjon.
Åpne bilde i et nytt vindu
Butikkinteriør gjengitt i perspektiv. Illustrasjon.
Åpne bilde i et nytt vindu

Archicad

For de som vil tilnærme seg interiør- og arkitektbransjens redskaper, er Archicad et program som er mye brukt. Dette er et fullverdig DAK-program, som har alle egenskapene som skal til for å tegne og planlegge romløsninger og bygg. Mange interiørdesignere og interiørarkitekter bruker dette programmet.

Leilighet med åpen løsning. Baderomsdør står på gløtt. Illustrasjon.

Rendering

Rendering brukes etter at rommet er tegnet opp digitalt i et tegneprogram, og man ønsker å få det så naturtro som mulig. For de som skal selge hus og leiligheter som ikke er ferdige, må det lages visualiseringer som skal være så like et fotografi som mulig. For å få til dette, brukes 3D-tegninger.

Hotellresepsjon, sittegruppe og bar. Illustrasjon.

Renderinger får vanskelige flater som for eksempel vann, speil, glass, sand, hud og hår, refleksjoner, tekstiler og lignende til å se ekte ut. Rendering kan ta noen minutter til flere dager, alt etter hvor detaljert det er, og hvor god kvalitet du ønsker. Rendering kan gjøres med tilleggsprogram til Archicad eller egne dataprogram som 3D Studio max.

Relatert innhold

CC BY-SASkrevet av Gunn Elin Birkenes.
Sist faglig oppdatert 20.05.2021

Læringsressurser

Visualisering i interiørfaget