Dagslys - Kommunikasjon, kunde og arbeidsliv (FD-FBI vg1) - NDLA

Hopp til innhold
Fagartikkel

Dagslys

Sola gir både varme og lys. Historisk sett er det ikke lenge vi har hatt elektrisk belysning. I mange tusen år var lys forbundet med dagslys og levende flamme. Når du skal planlegge lysbruk i et bygg, er det viktig å kjenne til den påvirkninga sola og dagslyset har på oss.

Hvordan påvirker sol og dagslys oss?

Dagslys stimulerer oss, påvirker humøret og aktivitetsnivået vårt. Dessuten vil plasseringa av sola på himmelen hjelpe oss med å tolke omgivelsene våre og hvilken tid det er på døgnet.

Før elektrisiteten var mennesket svært mye utendørs. Opptil 90 % av vår våkne tid var vi ute. Nå er det motsatt. Når vi tilbringer tida innendørs, blir egenskapene til det kunstige lyset viktige. Alle levende vesener har ei "indre klokke", kalt døgnrytme. Hvordan mennesket historisk sett har tilpasset seg dagslys og dagsrytme, preger oss ennå.

Dagslys er også viktig for hormonbalansen vår. Stresshormon kan bli påvirket ved manglende dagslys.

Planlegging av lysbruk i bygg

Vi bør kjenne til påvirkningen sol og dagslys har på oss når vi skal planlegge lysbruk i bygg. Det kan også være en fordel å ha utsikt over hage eller natur. Naturlig lys og utsyn har følgende effekter på oss:

  • bra for helsa

  • nedstressende

  • gir oss oversikt over tid, sted og vær

Ettersom vi mangler nok dagslys på kveldstid og i store deler av vinterhalvåret, kan det være interessant å se på hvilke kvaliteter fra dagslyset vi kan hente med oss inn i byggverk. I oppholdsareal bør vi kombinere dagslys og elektrisk belysning på en god måte.

Skrevet av Gunn Elin Birkenes.
Sist faglig oppdatert 21.04.2021