Hopp til innhold

Arbeidsoppdrag

Halloween-fest

Se for deg at Petter Stordalen vil arrangere halloween-fest på skolen din. Samarbeid om å skape et uttrykk der maksimalisme møter minimalisme.
En blomsterdekorasjon i et oransje gresskar. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu
Til lærer

Oppgaven kan løses slik at FBIE-klassene selv feirer halloween på skolen. Da tilpasses antall gjester til elevtallet på trinnet.

Kunden

Petter Stordalen er kjent for å arrangere legendariske fester. Hvert år inviterer han til kostymeball i Nordic Choice Hotels sitt hovedkvarter på Frogner.

Se for deg at han vil overraske sønnene Henrik og Jakob med en halloween-fest for dem og vennene deres. Dessuten ønsker Stordalen at festen skal skje på skolen din, og han har derfor kontakta unge designere i klasse 1FBIE! Gjestene vil komme kjørende i limousiner, og Stordalen forventer en storslagen fest.

Oppdraget

Stordalen ønsker et nordisk stilpreg, blant annet med bruk av naturmaterialer, og han setter pris på bærekraftige valg. Stilen skal være maksimalisme møter minimalisme. Det skal dekkes to langbord, ett i minimalistisk stil og ett i maksimalistisk stil.

Les mer om minimalisme og maksimalisme på ndla.no.

Målgruppa

Gjestelista begrenser seg til 30 stykker. Alle sammen er venner av Henrik og Jakob og mellom 18 og 28 år gamle. Blant gjestene er det kjente musikere, influensere, idrettsutøvere og skuespillere.

Frist

Alle skal løse ett oppdrag hver, og fristen for å ferdigstille oppdraget er 31. oktober. Kle dere ut den dagen, gå i klassens frisørsalong og få en kul frisyre. Kanskje kan alle ta med en liten halloween-snack?

Del 1: Analyser oppdraget

Kunden

Det er viktig å finne ut mest mulig om kunden når en påtar seg et slikt oppdrag.

 • Hvem er Petter Stordalen?

 • Hva er viktig for ham?

 • Hvilken personlighet og livsstil har han?

 • Hva er bestillinga hans?

Vurder hvilke løsninger som kan passe til målgruppa

 • Hvem er det som skal komme på festen?

 • Les beskrivelsen av målgruppa og diskuter hva slags opplegg og løsninger som kan passe for gjestene.

Del 2: Inspirasjon

Skal dere arrangere halloween-fest, er det lurt å sette seg godt inn i hva halloween er. Er halloween-feiringa forskjellig i ulike land?

 • Samle bilder og tekst i ei felles notatbok for klassen.

 • Lag ei halloween-tavle, for eksempel på Pinterest.

Del 3: Fargepalett

Gresskar i ulike farger, sett ovenfra. Under bildet av gresskarene en palett i varme fargetoner.

Lag en fargepalett for bordet i minimalistisk stil og en fargepalett for bordet i maksimalistisk stil.

Velg et inspirasjonsbilde og trekk ut farger fra dette bildet. Her kan du for eksempel bruke Adobe Color, importere fargene til Adobe Illustrator og sette sammen inspirasjonsbildet og fargene på et A4-ark. Klassen stemmer fram en av fargepalettene og bruker en felles fargepalett videre.

Del 4: Valg av yrke

Del 4 skal løses innafor en av disse yrkesretningene: interiør, blomst, frisør, eksponering eller profilering. Velg ett av yrkene og løs oppgaven.

Frisør

Du skal planlegge og lage noen spennende hår-kreasjoner som passer til noen av gjestene som skal på kjendis-festen. Det er viktig at frisyrene er lekne, og gjerne humoristiske. Du har mulighet til å lage din egen hårpynt.

Du skal ferdigstille minst to frisyrer, og minst én i minimalistisk og én i maksimalistisk stil, og gjerne med halloween-sminke tilpassa hver stil.

Verktøy du kan bruke er føner, hårruller og ulike krølltenger, gjerne i kombinasjon med flette- og/eller tvinneteknikker. Tupering bør også være med der du trenger høyde og volum på håret.

I hver frisyre må du bruke minst to teknikker, og du må tenke kontrast og balanse. Frisyrene skal tilpasses målgruppa.

Dukkehoder med fletter og fargerike bånd i håret. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Blomsterdekoratør

Du skal lage et blomsterarbeid i formal stilform (minimalistisk) og/eller et blomsterarbeid i dekorativ stilform (maksimalistisk). Lag dekorasjoner med botaniske materialer som blomster, blader, strå og mose. Kanskje har du mulighet til å sanke noe selv?

Dekorasjonen skal lages av 100 % naturlige og nedbrytbare materialer, for eksempel gresskar med stikkmasse av mose, greiner eller leire. Det finnes også nedbrytbar stikkmasse i steinull.

Husk tydelig fargedominans i det dekorative arbeidet, og bruk gjerne FLOF-analyse når du velger ut materialer i det formale arbeidet.

Seks blomsterdekorasjoner i gresskar sett ovenfra. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Her kan du lese mer:

Interiør

Du skal planlegge borddekking i maksimalistisk og minimalistisk stil. Som duk kan du bruke tekstiler i naturfibre, strie eller papir. Lag bordkort. Bruk naturelementer som strå, steiner, tre og blomsterarbeid fra elevene som jobber med blomst. Ta bærekraftige materialvalg, og tenk ombruk, redesign eller bruk av overskuddsmaterialer. Lag materialkart og/eller moodboard med fargepalett for hver stil.

Deretter viser alle som har valgt samme oppgave, idéene sine ved å dekke én kuvert i hver av de to stilene. Klassen stemmer over hvilken løsning som skal velges, og dekker sammen to langbord, ett i minimalistisk stil og ett i maksimalistisk stil.

Et bord som er dekt til halloween-fest, med svarte servietter og papirkopper, og hvite papirtallerkener som er dekorert med oransje og svart. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Eksponering

Du skal lage halloween-utsmykning av selve rommet. Det kan være elementer som henger fra taket eller står på gulvet. Lag mange og varierte skisser og utprøvinger.

Du kan bruke papir, kartong, papp og tekstiler. I tillegg kan du bruke maling til å dekorere med og materialer som hønsenetting eller ståltråd for å konstruere former. Du kan også bruke gresskar som dekorelement.

To store dekorelementer som er forma som gravsteiner. Midt på den ene steinen står inskripsjonen R. I. P. Den er også full av mørkerøde handavtrykk. Den andre steinen er ikke ferdig dekorert. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Profilering

Let etter mønster og dekor fra de to stilretningene maksimalisme og minimalisme. Det kan være dekor på servise, på tapet, i interiør eller på bygninger. Bruk dette som inspirasjon videre.

Jobb digitalt og lag silhuetter og flatemønstre. Lag minst to silhuetter og fem ulike mønstre, og velg så ut den dekoren du vil jobbe videre med. Du kan skjære dekoren ut for hånd, eller du kan bruke laser- eller vinylskjærer. Så monterer du dekoren på vinduer eller henger den opp i taket. Du kan også velge å skjære ut silhuetter og flatemønstre i gresskar.

Stiliserte hodeskaller i ulike farger utført i vinyl hengt opp på et vindu. Foto
Åpne bilde i et nytt vindu

Del 5: Presenter prosjektet

Bruk gjerne skriveramma når du forbereder presentasjonen av prosjektet ditt, og legg deretter bilder og skriftlig tekst inn i en digital presentasjon.

Skriveramme til halloween-oppgaven

Slik kan du bygge opp presentasjonen din:

Forside

Tittel og navn, bilde av ferdig produkt

Innledning

 • Presenter kort og med egne ord hva som er oppdraget.

 • Beskriv kunden kort.

 • Beskriv målgruppa, og forklar hvilken stil du tror denne målgruppa liker.

Hoveddel

 • Forklar hva halloween er. Finn bilder og sett inn eksempler fra halloweenfeiring i ulike land.

 • Vis fargepalett i maksimalistisk stil og i minimalistisk stil.

 • Forklar hvorfor du mener fargepaletten er minimalistisk eller maksimalistisk, og hvorfor du valgte de fargene.

 • Vis arbeidsprosessen din innen valgt yrke steg for steg. Sett inn bilder, forklar hva du har gjort og begrunn valgene dine.

Avslutning

Hva lærte du i denne oppgaven om

 • målgruppe

 • farger

 • teknikk/programvare

 • stilhistorie (minimalisme, maksimalisme)

 • valgt yrke

Hva ønsker du å lære mer om?

CC BY-SASkrevet av Hanne Merethe Riskedal Staurland.
Sist faglig oppdatert 10.11.2022

Læringsressurser

Stilhistorie