Hopp til innhold

Dokumentarfilm

Kusama: Infinity

Hun er kjent for sine lekne kunstverk med store prikker i sterke farger. I denne dokumentarfilmen blir vi bedre kjent med livet og kunsten til den japanske kunstneren Yayoi Kusama.

Om filmen

Kusama: Infinity er en dokumentarfilm laget av filmskaperen Heather Lenz. Filmen handler om kunstneren Yayoi Kusama, som er kjent over hele verden for sine kunstverk preget av prikker i alle farger.

Filmen gir oss et tilbakeblikk på Kusamas liv og viser hvordan hun i en årrekke kjempet for å få anerkjennelse i kunstverdenen, samtidig som hun strevde med alvorlig psykisk sykdom.

Fra Japan til New York

Kusama ble født i 1929 og vokste opp i Matsumoto, Japan. Fra hun var et lite barn, var den største drømmen hennes å bli kunstner. Hun begynte å lage kunst allerede i tiårsalderen.

På denne tida var Japan et konservativt og mannsdominert samfunn. Ingen var interessert i arbeidene hennes, og kunsten hennes ble fullstendig oversett. For å ha bedre forutsetninger for å lykkes som kunstner valgte Kusama å flytte til New York.

Karriere

Livet som kvinnelig kunstner i New York på 60-tallet var krevende. Kusama kjempet hardt for å få lov å stille ut verkene sine, og hun opplevde flere ganger at idéene hennes ble stjålet av mer anerkjente, mannlige kunstnere.

Utover på 60-tallet ble kunstuttrykket hennes mer radikalt og preget av skandaler. Hun fikk etter hvert et dårlig rykte, og i 1973 bestemte hun seg for å dra tilbake til Japan.

På 70- og 80-tallet var navnet Yayoi Kusama helt glemt i kunstverdenen. Dette skulle imidlertid endre seg etter at hun i 1993 ble valgt ut til å representere Japan på Veneziabiennalen.

CC BY-SASkrevet av Tina Andersson. Rettighetshaver: Norgesfilm AS
Sist faglig oppdatert 04.11.2021

Læringsressurser

Stilhistorie