Hopp til innhold

Fagstoff

Modernisme

Modernisme beskriver en ny måte å tenke på. Synet på verden endret seg. Modernistene gikk bort fra gamle tradisjoner og ønsket å skape nye uttrykk. Modernismen brøt fram på midten av 1800-tallet og påvirket den vestlige kulturen gjennom hele 1900-tallet.
To fotografier av arbeidsplasser i tidlig og sen modernisme. Kollasj.
Åpne bilde i et nytt vindu

Tenk over:

Hva forbinder du med å være moderne?

Modernisme

Noe som er moderne, hører som regel til det nyeste på sitt område. Likevel bruker vi modernisme om flere stilretninger som utviklet seg gjennom forrige århundre. Samfunnet endret seg radikalt på 1800-tallet. Utvikling av ny teknologi og industri gjorde at mange flyttet til byene for å få arbeid. Industrien gjorde det mulig å produsere vakre og rimelige hverdagsgjenstander.

Modernisme beskriver en ny måte å tenke på. 1900-tallet er preget av nyskaping innen kunst, arkitektur, kunsthåndverk, musikk og litteratur. Eksperimentering og kunstnerisk frihet ble lagt vekt på.

I billedkunsten var det ikke lenger et mål å etterlikne virkeligheten. I arkitektur og brukskunst rensket en bort unødvendig pynt. I stedet brukte man rette linjer og rene flater. Form, funksjon og materialer skulle være i fokus.

Modernismen er et samlebegrep for flere ulike retninger. Innenfor design og kunsthåndverk utviklet modernismen seg til art deco, funksjonalisme, Scandinavian design og popdesign. Et enkelt formspråk med rene flater og stilisert dekor er felles for disse.

Relatert innhold

Popdesign var en reaksjon mot det som tidligere var blitt anerkjent som god design. Sterke farger, ekspressive former og syntetiske materialer ble brukt.

Begrepet "Scandinavian design" slo gjennom internasjonalt i forbindelse med en stor utstilling av designprodukter fra Norden.

Kunsthåndverk som grunnlag for design

Skjerm i lakkert og beiset bjørk med innfelt billedvev i ull. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

De første modernistene ønsket å relatere design og kunsthåndverk til industrisamfunnet. Gerhard Munthe (1849–1929) var en produktiv kunstner som jobbet med flere typer kunstindustri. Han laget veggutsmykninger og tegnet møbler, dører og annet inventar. I Norge blir han sett på som den første industridesigneren.

Modernistisk design

Nora Gulbrandsen var også en av Norges første profesjonelle industridesignere. Hun er kjent for arbeidene i modernistisk design for Porsgrunds Porselænsfabrik fra 1930-årene.

Svart servise med gulldekor. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu
Spiseredskaper i sølv og emalje. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Andre utøvere som har vært viktige for utviklingen av modernisme i Norge, er Grete Prytz Kittelsen med emaljegjenstander, og Tone Vigeland med smykker og bruksgjenstander.

Relatert innhold

CC BY-SASkrevet av Inger Gilje Sporaland. Rettighetshaver: NRK
Sist faglig oppdatert 02.12.2019

Læringsressurser

Stilhistorie